Összecsapás a kairói Tahrír téren

Tegnapra virradóan ötezren tüntettek a januárban híressé vált Tahrír téren az ideiglenesen kormányzó katonai tanács ellen, a forradalom során elkövetett jogsértések kivizsgálását követelve. A katonai tanács szerint a tüntetők célja a zavarkeltés.

Karczag Eszter
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mubarak egykori elnök február 11-i távozása óta a kedd éjszakai összecsapás számít a legnagyobb megmozdulásnak Egyiptomban, ám az ötezres tömeg tegnap délelőttre töredékére csökkent. A köveket dobáló tüntetők és a könnygázgránátokat bevető rendőrség harcának a hivatalos közlemények szerint csupán félszáz, ám szemtanúk és egészségügyi illetékesek szerint több mint félezer sebesültje van. Esszam Saraf kormányfő – állítása szerint – visszavonta a rendőröket a feszültség csökkentésének érdekében, de elégedettségét fejezte ki a biztonságiak megfelelő hozzáállásával kapcsolatban, amely azonban a helyszíni beszámolók szerint meglehetősen agresszív volt.
Állítólag akkor fordult komolyra az összetűzés, amikor a rendőrök feloszlatták az állami televízió épülete előtti demonstrációt, ahol a biztonsági erők vezetőinek felelősségre vonását követelte a kisebb tömeg. Az al-Dzsazíra hírtelevízió tudósítója szerint ezzel párhuzamosan a forradalom mintegy 850 halottjának családtagjai egy, a mártírok emlékére rendezett eseményen akartak részt venni, ám a biztonsági erők nem engedték be őket a rendezvény helyszínéül szolgáló színházba. Ezt követően vették útjukat a tüntetők a Tahrír tér és a belügyminisztérium felé, igazságszolgáltatás helyett végül a katonai junta távozását követelve.
Az országot Mubarak távozása óta ideiglenesen igazgató Legfelsőbb Katonai Tanács hivatalos közleményében azzal vádolta meg a résztvevőket, hogy a mártírok emlékét kihasználva felforgatják az ország stabilitását és biztonságát azért, hogy egymás ellen fordítsák a jelenlegi vezetést és a forradalmárokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.