Összmagyar diákfoci egész héten

Ballai Attila
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén ötszázötvenöt esztendeje, hogy Hunyadi védőserege Nándorfehérvárnál visszaverte a török ostromot, három évszázada bukott el a Rákóczi-szabadságharc, valamint kétszáz éve született Liszt Ferenc – aki e sorsfordító eseményekről nem tud eleget, az tegnaptól vasárnapig folyamatosan szégyenkezhet a Kárpát-medencei összmagyar nemzeti diákbajnokság futballdöntői során, mert Kű Lajos fő szervező ezúttal sem engedi, hogy találmánya megrekedjen a sportvetélkedő szintjén. A gyerekeknek számot kell adniuk történelmi és kulturális ismereteikről is, bár azt feltehetőleg csak a délvidékiek tudják, mi zajlott le kereken húsz éve Kórógyon. Miután a szerb katonaság és a szabadcsapatok bekerítették és lőni kezdték a kelet-szlavóniai magyar falut, Kel József polgármester irányításával a több mint kilencszáz fős lakosság jelentős része anyaországi menekülttáborokba szökött, ott vészelve át a délszláv háborút.
Kel József hétfőn szerencsére egészen más okból tért vissza: ő vezette a kórógyi küldöttséget a diákbajnokság fonyódi csoportjának megnyitóján. Az első körben Pápán, Jászberényben és Csongrádon rúgják a labdát az általános és középiskolások, a vasárnapi finálét pedig a hagyományoknak megfelelően az Üllői úti Albert-stadionban rendezik. Az 1996-os korosztályban címvédő Beregsom legénysége idén is a Fradi-pályán zárná a tornát, a másik kárpátaljai alakulat, az 1992-esekhez nevezett Jánosi viszont a határon sem jutott át vízumproblémák miatt. A többi elcsatolt területen szerencsére legalább ezzel a bürokratikus és lélekromboló akadállyal nem kell már megküzdeni, így az erdélyiek és a felvidékiek után szabadon léphetnek be a délvidékiek is, köztük a legtávolabbi szórványból a székelykeveiek.
A Kárpát-medencei összmagyar nemzeti diákbajnokság természetesen jóval több futballtornánál, ám annak sem utolsó. Ezt mi sem bizonyítja szemléletesebben, mint hogy az NB I két gólvágója, Nemanja Nikolics és Oláh Lóránt is e viadalon tűnt fel. Izgalmas kérdés, hogy vajon kinek, mert miközben Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Duray Miklós és Tolcsvay Béla mellett több élő sportlegenda, művész és politikus rendszeres vendége az eseménynek, azon labdarúgóedzők elvétve sem fordulnak elő. Pedig olyan srácokat láthatnának, amilyenek nálunk már húsz–harminc éve kivesztek: életvitelüknek köszönhetően a grundfoci minden csínját-bínját ötvözik a klubokban beléjük nevelt taktikai fegyelemmel, emellett döbbenetes elszántsággal, olykor a fanatizmus határán küzdenek.
Nem véletlen, hogy tavaly nyáron az összmagyar válogatott utcahosszal nyert tornát Dél-Afrikában – bár e fiúknak az Üllői úton győzni még annál is becsesebb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.