Ösztöndíjjal marasztalnák a rezidenseket

Novembertől havonta százezer forintos ösztöndíjat kaphatnak öt évre azok a rezidensek, akik az idén jelentkeznek a szakorvosképzésbe, vállalják, hogy ettől kezdve tíz évig Magyarországon dolgoznak, s nem fogadnak el hálapénzt. A kormány múlt heti döntését a tárca vezetői tegnap jelentették be. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hangsúlyozta: az ágazat bérfeszültségének rendezésére ez az intézkedés csak az első lépés, hamarosan további bejelentések várhatók egyéb szakmai csoportok számára is.

Munkatársunktól
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Rezidensszövetség szerint a korábbi megegyezés ellenére a fejük fölött határoztak, egyeztetés helyett a döntésről szóbeli tájékoztatást kaptak tizenöt perccel a kihirdetése előtt. A terveket nem tartják jónak, s kitartanak az egészségügy minden generációját érintő kezdeményezésük és felmondóleveles akciójuk mellett. A Markusovszky Lajos-ösztöndíj révén hatszáz szakorvos, a Than Károly-ösztöndíj révén húsz szakgyógyszerész pályázhat a fizetésén felüli nettó támogatásra.

*

A tájékoztatón Szócska hangsúlyozta: a bérfejlesztés a szakorvosképzésben részt vevőkre vonatkozik, vagyis a szakorvosokat tanító orvosok támogatását is növelik. Ez utóbbi konkrét összegét később jelentik be. Mint mondta, döntésükkel elsősorban azoknak üzennek, akik az idén végeztek és itthon szeretnének maradni. Hozzátette, az ország gazdasági teljesítőképességének a függvényében a bérrendezést az egész rezidenstársadalomra szeretnék kiterjeszteni.
Páva Hanna helyettes államtitkár a részletekről szólva elmondta: a polgári szerződésben a rezidenseknek vállalniuk kell, hogy az ötéves szakképzést követően még legalább ugyanannyi ideig, amíg támogatásban részesültek, vagyis tíz évig társadalombiztosítás által támogatott egészségügyi intézményben dolgoznak Magyarországon. Azt is meg kell ígérniük, hogy nem fogadnak el paraszolvenciát. Réthelyi Miklós tárcavezető pedig azt hangoztatta, hogy a szakorvosjelöltek ilyen jellegű támogatása már „egy régóta esedékes lépés” volt. Ezzel együtt a szaktárca az egész szakorvosképzés megújításával szeretné biztosítani a magyar egészségügy utánpótlását – tette hozzá a miniszter. A pályázati pénz odaítéléséről az összeget folyósító Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal, az egészségügyi államtitkárság, valamint a rezidensszövetség képviselőiből álló bizottság dönt majd.
A Magyar Rezidensszövetség (MRSZ) tegnap sajtóközleményt adott ki, amely szerint a koncepcióról kialakult álláspontjukat később ismertetik. Ugyanakkor hangsúlyozták, az MRSZ kitart az egészségügy minden generációját érintő kezdeményezése mellett. Elvárásuk többek között az, hogy az orvosok átlagos alapbére érje el a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosát. A rezidensek az év végéig tömegesen helyezik letétbe felmondásukat, arra az esetre, ha nem tudnak megegyezni a kormányzattal. Papp Magor, az MRSZ elnöke, s Kovács Levente Koppány alelnök úgy nyilatkozott: a koncepció nem nyújt megoldást semmire, az ösztöndíjat ugyanis rögtön elveszi, amint a szakorvosképzést elvégezték.
Mint azt megírtuk, 2011. január és június között 759 orvos, fogorvos, gyógyszerész, ápoló, szülésznő, s egyéb szakorvos kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást . A tárca korábbi elemzése szerint Magyarországon az egészségügyi ellátórendszerből több mint háromezer orvos hiányzik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.