Öt és fél év a volt vámparancsnoknak

Csibra Tibor
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnösnek találta, s öt és fél év börtönbüntetéssel sújtotta tegnap a Baranya Megyei Bíróság az egykori Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) dél-dunántúli régiójának volt vezetőjét. Bakos Gyulát vezető beosztású személy által kötelességszegéssel, hatáskörét túllépve, hivatali helyzetével visszaélve elkövetett vesztegetés bűntette miatt marasztalták el. Öt évre eltiltották a közügyektől, és az ítélet szerint tíz esztendeig foglalkozását sem gyakorolhatja. A verdikt értelmében a büntetőper másodrendű vádlottja, Balogh Zoltán a fenti bűncselekményt felbujtóként követte el, ezért öt év börtönbüntetést és ugyanenynyi idejű közügyektől eltiltást kapott – tájékoztatta lapunkat Hajdu István, a megyei bíróság szóvivője.
Bakos Gyula és társa ellen januárban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett kötelességszegés bűntette miatt, a bíróság tegnapi ítélete így súlyosabb az ügyészség eredeti álláspontjánál. Az ezredes számláján hivatali visszaélés is szerepelt, mert a VPOP egyik szolgálati terepjáró kocsijának felújításához kiírt közbeszerzési pályázat adatait szabálytalanul ismertette a másodrendű vádlottal, aki így jogtalan előnyhöz jutott a tenderen.
A főügyben az ügyészség azzal vádolta meg Bakost, hogy korábban megkereste a finn érdekeltségű Elcoteq nevű céget Pécsett, s felajánlotta: segíteni tud a vállalkozás felhalmozódott, egymilliárd forintos vámtartozásának jelentős csökkentésében. Az ezredes cserébe azt kérte, hogy az Elcoteq kössön szerződést Balogh Zoltán őrző-védő cégével. Bakos a sikeres megállapodás esetére azt ígérte, befolyásával és beosztásával eléri, hogy az említett vámtartozás százmillió forint alá csökkenjen.
A történtek miatt az Elcoteq vezetője feljelentést tett. A KNYF korábban arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ügyben titkosszolgálati adatgyűjtést is folytattak a nyomozók. Utóbbiak között vannak azok a hangfelvételek, amelyek a Bakos és az Elcoteq vezetője, Matthew Robert Fulton közötti megbeszéléseken készültek. Bakost a botrány tavaly márciusi kipattanásakor felfüggesztették beosztásából.
Fellebbezések miatt az ítélet nem jogerős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.