Ötmilliós büntetés

Ötmillió forintra büntette a pénzügyi felügyelet a Vár Holding Kft.-t, mert a cég az adósok megbízásából, azok nevében próbálta lealkudni a törlesztőrészleteket a bankoknál. Az ügyfeleknek előre kellett fizetniük a képviseletért.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több olyan vállalkozás van, amelyik fizetési nehézséggel küzdő személyek megbízásából tárgyal a hitelt nyújtó pénzintézetekkel, hogy megkísérelje csökkenteni a havi törlesztőrészleteket – állítja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Ezek a cégek persze nem ingyen dolgoznak, az ügyfeleknek fizetni kell érte, hogy a vállalkozás képviselje őket a bankok előtt. A hatályos jogszabályok szerint ez alkuszi tevékenységnek minősül, és ezért felügyeleti engedélyre van szükség hozzá. – A magyar pénzpiacon ilyen módon működő vállalkozások azonban sem a megfelelő feltételekkel, sem a tevékenység folytatásához szükséges engedéllyel nem rendelkeznek. Ezért a felügyelet további piacfelügyeleti eljárásokat indított a hasonló tevékenységet folytató vállalkozásoknál – olvasható a PSZÁF legutóbbi közleményében.
A felügyelet már meg is tette az első lépéseket. Tegnap például ötmillió forintra büntette a Vár Holding Kft.-t, és megtiltotta a cégnek, hogy engedély nélkül alkuszi tevékenységet végezzen. A felügyeletre 2011. február 10-én érkezett egy bejelentés, miszerint a Vár Holding „országos hitelmentő akció” keretében üzleti és jogi segítséget ígér azoknak az adósoknak, akik hiteleiket nem tudják fizetni. Az ügyfeleiktől pénzt is kértek ezért a tevékenységért. A PSZÁF vizsgálata megállapította: a Vár Holding alkuszi tevékenységet folytat, de nincs hozzá engedélye. A felügyelet a bírság összegének megállapítása során súlyosbító tényezőként vette figyelembe, hogy a cég rendkívül széles körben végezte tevékenységét, és az ügyfeleitől előre szedte be a közvetítői tevékenységért a díjakat.
A Vár Holding közleményében az áll, hogy nem értik, miért indult eljárás a cég ellen. A programjuk beindításakor ugyanis állásfoglalást kértek a felügyelettől, de az nem talált benne kivetnivalót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.