Paczolay folytathatja az AB élén

Orbán Viktor az új alkotmánybírákról szóló, mai titkos parlamenti szavazás után tesz javaslatot az Alkotmánybíróság (AB) új elnökének személyére. Úgy tudjuk, hogy a miniszterelnök-pártelnök Paczolay Pétert, a testület jelenlegi elnökét javasolja majd a Fidesz-frakciónak. A hivatalos jelölésről azonban csak holnap dönt majd a parlamenti eseti bizottság.

Szilágyi Richárd
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés mai napirendjén szerepel többek között az AB öt új tagjának – titkos szavazással történő – megválasztása. Az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság Szívós Máriát, a Fővárosi Bíróság tanácselnökét, Balsai István fideszes országgyűlési képviselőt, Pokol Béla egyetemi tanárt, Dienes-Oehm Egont, a Külügyminisztérium korábbi főosztályvezetőjét és Szalay Péter jogászt javasolta alkotmánybírónak. Úgy tudjuk, Orbán Viktor az új alkotmánybírákról szóló, mai titkos parlamenti szavazás után tesz javaslatot az AB elnökének személyére. Fideszes forrásaink szerint a miniszterelnök-pártelnök Paczolay Pétert, a testület jelenlegi elnökét javasolja a frakciónak. A hivatalos jelölésről holnapi zárt ülésén dönt a parlament eseti bizottsága. Az Országgyűlés arról az elnökjelöltről szavazhat majd, aki a tizenöt tagú jelölőbizottságban – amelyben tíz kormánypárti, két MSZP-s, két jobbikos, egy LMP-s tag van – legalább nyolc igen szavazatot kap.
Az Országgyűlésben szavazás várható a cukorgyárak privatizációját vizsgáló bizottság felállításáról, valamint arról a határozati javaslatról is, amely a privatizációs szerződések környezetvédelmi szempontból történő átvilágítására kéri a kormányt. Ma kezdődhet az idei költségvetés módosításáról szóló javaslat vitája: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az idei évre tervezett bevételek elmaradása miatt kezdeményezi a stabilitási tartalék részeként korábban zárolt összegek, összesen 182,1 milliárd forint elvonását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.