Pályázat családi házak felújítására

Munkatársunktól
2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan 4,4 milliárd forintnyi támogatás nyílik meg a nyáron családi házak energiatakarékossági fejlesztésére – jelentette ki tegnap Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyekért felelős államtitkára szolnoki sajtótájékoztatóján. A távirati iroda összefoglalója szerint a pályázatokra a forrást egy korábbi szén-dioxid-kvótacsomag értékesítése adja.
Bencsik János ezenkívül elmondta, július 1-jétől kilencmilliárd forint áll rendelkezésre környezetterhelést csökkentő beruházások ösztönzésére, amelyre negyvenszázalékos támogatási intenzitás mellett vállalkozások pályázhatnak. – Magyarország még mindig százmilliárd forint feletti értékben rendelkezik értékesíthető szén-dioxid-kvótával. Mivel az államadósság-csökkentés miatt idén költségvetési többletpénz nincs hasonló programok megvalósítására, azok a kvótaértékesítésből befolyó bevételekből finanszírozhatók – hangsúlyozta az államtitkár. Megjegyezte, így a remények szerint ebből a forrásból állhat elő 2011 végéig a panel- program részeként felújításra váró újabb, mintegy 23 ezer lakás korszerűsítésének lehetősége is.
Bencsik János emlékeztetett arra, hogy az elmúlt fél év során 198 hazai kis- és közepes vállalkozás kapott támogatást. Emellett megújulóenergia-hasznosítására idén eddig hét pályázó négymilliárd forintot nyert. A szakpolitikus megjegyezte, a beruházások hetvenezer tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását teszik lehetővé, mégpedig ártalmatlanításra váró melléktermékek felhasználásával.
Az államtitkár kitért arra is, hogy folyamatban van a nemzeti energiapolitika átszabása. Mint fogalmazott, „a nemzeti érdekek érvényesítése érdekében növelnünk kell e területen az állami tulajdon mértékét és az állam szabályozó erejét”. A változtatások legfontosabb céljai között a biztonságot, a megfizethetőséget és a fenntarthatóságot említette, amihez a két legfontosabb eszköz az energiatakarékosság, illetve a -hatékonyság növelése. Bencsik János tegnap a szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet projektindító rendezvényén vett részt, ahol az NFM közlése szerint 988 millió forintos uniós támogatással komplex energetikai fejlesztés indul. A beruházás a tervek szerint 2012 első felére valósulhat meg, amelynek köszönhetően a kórház éves energiaköltsége csaknem 100 millió forinttal csökkenhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.