Páncélozott járműveket kaptunk

Páncélozott, többfunkciós járműveket adott át az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete tegnap a Magyar Honvédségnek. A tizennégy Humvee típusú járművet Hende Csaba honvédelmi miniszter vette át Eleni Tsakopoulos Kounalakistól.

Munkatársunktól
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízmillió dolláros pénzügyi keretet hagyott jóvá a Magyar Honvédség különleges műveleti képességeinek fejlesztésére az amerikai kongresszus 2010 tavaszán a Koalíciós Támogatási Alap (Coalition Support Fund) terhére. Ebből a pénzből a honvédség páncélozott, többfunkciós járműveket és más eszközöket, például fegyvereket, éjjellátó készülékeket, harcászati rádiókat, számítógépeket kapott. – Az Egyesült Államok olyan partnerként tekint Magyarországra, amelyről tudja, hogy mindig számíthat rá, „amikor súlyosra fordulnak a dolgok” – hangsúlyozta Eleni Tsakopoulos Kounalakis az átadóünnepségen.
Hende Csaba honvédelmi miniszter kiemelte: a magyar nemzet el van kötelezve a béke és szabadság ügye iránt, és ebből következnek a honvédség feladatai is. – A költségtérítés nélkül kapott páncélozott, többfunkciós gépjárművek nagy segítséget jelentenek a hadseregnek, hiszen a külföldi, elsősorban az afganisztáni missziókra való felkészülés során használatuk már a napi gyakorlatba is beilleszthető – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter. Mint mondta, a katonai járművek és a harcászati eszközök a lehető legjobb helyre, a 86. Szolnok Helikopterbázison állomásozó 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljhoz kerülnek.
Ismert, Afganisztánban több egységünk is feladatot vállal, a Különleges Műveleti Csoport (KMCS) mellett helikopterkiképzők, logisztikusok, kiképző- és támogató alakulat (OMLT) és egy tartományi újjáépítő csoport (PRT) is részt vesz a NATO műveleteiben. Az utóbbi időben a térségben romlott a biztonsági helyzet, a magyar újjáépítők ráadásul a NATO fő stratégiai szállító útvonala mellett, az észak-afganisztáni Baglán tartományban vállalnak külszolgálatot. Az ázsiai országban szolgáló katonáinknak tehát elengedhetetlenül szükségük van modern, páncélozott járművekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.