Pártos pénzosztogatás

Neszméri Sándor
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olvasó és helytörténeti táborok gyerekeknek, hagyományőrző lovas-íjász bemutatók nem, kolbásztöltő és rétessütő versenyek viszont érdemesek arra, hogy a kisebbségi kultúrákra szánt költségvetési alapból támogatásban részesüljenek – ilyen furcsaságok olvashatók ki a hirek.sk felvidéki hírportál öszszegzéséből, amely elsőként adott áttekintést a kisebbségi és emberi jogokért felelős kormányfőhelyettes hivatala, illetve az általa kinevezett kuratórium erre az évre szóló döntéseiről.
A különbség a támogatott és nem támogatott rendezvények között az, hogy míg az elutasítottak szervezője a legnagyobb szlovákiai magyar kulturális szervezet, a Csemadok – amely a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) a partnere –, az állami pénzekre jogosult „sütő-főző rendezvényeket” olyan önkormányzatok hirdették meg, ahol a polgármester a Most – Híd vegyes párt tagja – ezt már az MKP vezető politikusai mondták újságíróknak „a támogatási elvek hátterének megvilágításaként”. Míg a konzervatív Szabad Újság hetilap tizenötezer euró támogatást kap online kiadásával együtt, addig a Kalligram folyóirat harmincezret, online kiadása pedig további tizenötezer eurót. A folyóiratot megjelentető azonos nevű könyvkiadó egyedül több támogatásban részesül, mint az összes többi magyar kiadó. Az MKP politikusai szerint ez „felveti az összeférhetetlenség fennállásának a lehetőségét”, hiszen a Kalligram társtulajdonosa és igazgatója az a Szigeti László, aki Rudolf Chmel kisebbségi és emberjogi kormányfőhelyettesnek a tanácsadója.
Hasonló jelenségek tapasztalhatók a regionális sajtó támogatásában is. Erre hívta fel lapunk figyelmét Morovics Lajos, a révkomáromi Dunatáj főszerkesztője. „Tavaly még húszezer eurót hagyott jóvá lapunknak a korábbi kormány, a támogatás felét meg is kaptuk, de az új kormány tízezer eurót visszatartott. Az idén ezerötszáz eurót hagytak jóvá. A Delta, amelyet a Most – Híd parlamenti képviselője, Bastrnák Tibor alapított a helyi nyomdával közösen, és szinte semmi múltja nincs, több mint a háromszorosát kapja annak, amit mi. Igaz, mi megírtuk az ellenzéki Irány – Szociáldemokrácia párt egyik képviselőjétől szerzett információt, amely szerint a magyarok megosztása érdekében Robert Ficóék több millió euróval támogatták Bugár Béla pártjának a megalakulását, amit senki nem cáfolt, csak a támogatást vonták meg tőlünk” – panaszolja a főszerkesztő, aki ugyancsak „politikailag befolyásolt támogatási elvek érvényesítésének” tartja a költségvetési források elosztását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.