Példátlan javaslat

Szigorítaná a román büntető törvénykönyvet egy szenátor, és kivégeztetné az áldozatukat megölő vagy azokat öngyilkosságba kergető pedofilokat. A példátlan javaslat azután született, hogy a Temes megyei Zsombolyán egy férfi megkínzott, megerőszakolt és meggyilkolt egy tízéves kislányt.

2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halálbüntetést szabna ki egy román képviselő a gyilkos pedofilokra és azokra is, akiknek áldozatai az elszenvedett szörnyűségek hatására öngyilkosságot követnek el. Törvénymódosítási javaslatát a honatya kedden, alig néhány nappal azután nyújtotta be, hogy a Temes megyei Zsombolyán egy férfi megkínozta, megerőszakolta és meggyilkolta ismerősei tízéves kislányát – adta hírül az Evenimentul Zilei. A bűncselekmény megrázta az erdélyi kisvárost, hiszen a tettest és áldozatát nagyon sokan ismerték. Ráadásul kiderült, hogy a gyilkossággal és pedofíliával gyanúsított férfi, a negyvenéves Gy. A. éveken át az egyik iskola portásaként dolgozott, ahonnan azért küldték el, mert egyre többet ivott, és ilyenkor agreszszívvé vált. A harmadik osztályt éppen befejező kislány múlt hét csütörtökön tűnt el, élettelen, kínzások nyomait viselő testét vasárnap egy csatornában találták meg. A feltételezett elkövetőt, akivel a gyermeket utoljára látták, a rendőrség elfogta, kihallgatásakor Gy. A. bevallotta tettét.
A tragédia az egész közösségé, mondják a helybéliek, akik nem bírják megemészteni, hogy a pedofil gyilkos észrevétlenül húzódott meg közöttük. – Mónika osztály- és iskolatársait sokkolta a tragédia, a szülők pedig azon tanakodnak, hogyan magyarázzák meg gyermekeiknek, hogy a kislányt a család egyik ismerőse megerőszakolta és megölte – nyilatkozta egy édesanya a lapnak. A zsombolyai dráma az egész országot felbőszítette, Iulian Urban szenátor a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezte. Bár a román alkotmány tiltja a halálbüntetést, a képviselő azt javasolja, hogy különleges esetekben végezzék ki a tettest.
A szenátor és több társa látva, hogy egyre több a nemi erőszak és a pedofil bűncselekmény – 1400 jogerős ítélet született ilyen ügyekben –, korábban az elkövetők kasztrálása mellett kardoskodott. Azt szerették volna elérni, hogy a szexuális visszaélésekért elítélt bűnözők a börtönben olyan gyógyszereket kapjanak, amelyek örökre képtelenné teszik őket hasonló tettek elkövetésére. A közelmúltban elítélt pedofil, Stelien Nicolea a Romániában kiszabható legsúlyosabb, harmincéves börtönbüntetést kapott. A férfi beismerte, hogy nyolc gyermeket megvert és megerőszakolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.