Pénzkivonás az alapokból

Hírösszefoglaló
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonytalanabbá vált az utóbbi negyedévben a kezdeti pozitív tőkepiaci helyzet. Míg a hazai állampapírpiac stabil hozamokat biztosított, és júniusban már a forint is erősödött, addig a részvénypiacok világszerte a negatív tartományban maradtak. Mindez megnyilvánult az alapok hozamaiban is, a júniusi egyszázalékos vagyoncsökkenés több mint felét ismét a visszaváltások okozták – derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) legfrissebb jelentéséből. A Bamosz-tagok által kezelt befektetési alapokból a befektetők 23,6 milliárd forintot vontak ki júniusban, és ez alatt az időszak alatt a piaci teljesítmény hatására is 17,2 milliárd forinttal csökkent az alapok vagyona. A hónap végén a Bamosz-tagok 1,1 százalékos csökkenést követően, 471 hazai befektetési alapban összesen 3795 milliárd forintot kezeltek. A 31 kötvényalap vagyona 0,4 százalékkal, 310 milliárd forintra nőtt, aminek oka a folytatódó kismértékű tőkevonzás mellett ezúttal is elsősorban a rövid alapok hozama volt. A kötvényalapok több mint félmilliárd forint tőkét vonzottak, és mintegy 600 millió forint hozamot értek el. A 35 nyilvános származtatott alap vagyona júniusban ismét a leggyorsabban, 4,5 százalékkal, 129 milliárd forintra nőtt. Ezek a termékek 6,9 milliárd forint új tőkét vonzottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.