PÓTSZÉK

Pethő Tibor
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Caligula helytartója
Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis. Író: Székely János. Rendező: Szikszai Rémusz. Bemutató: július 8.
A hazugság és az igazság viszonya. Hogyan maradhat meg embernek a hatalmat gyakorló ember vagy a neki alávetett, kiszolgáltatott? Végre kell-e hajtani a parancsot, bármilyen őrült is, vagy mindent feláldozva szembe kell szállni vele? Áruló-e az, aki az emberségében leli meg hazáját, vagy eleve bukásra van ítélve?

Figaro házassága
Óbudai Társaskör – Óbudai Nyár. Zeneszerző: Wolfgang Amadeus Mozart. Rendező: Fehér András. Bemutató: július 8.
A Beaumarchais korabeli botránydarabjából titokban készült szövegkönyvet zenésítette meg Mozart. A császár megelőlegezett minden bizalmat a szerzőpárosnak, így az udvari intrikusok is kénytelenek voltak beletörődni, hogy 1786. március 1-jén bemutatják a remekművet.

Sörgyári Capriccio
Kőszegi Várszínház. Író: Bohumil Hrabal nyomán Lőkös Ildikó, Znamenák István. Rendező: Znamenák István. Bemutató: július 8.
Hrabal szinte magyar író. Alakjai jó ismerőseink, a Sörgyári capriccio Mariskája, Pepin bácsija, Francinja és a többiek. Apró történetek fonódnak egymásba, mélységes szeretettel ábrázolva a bennük szereplőket. Az adaptációban felhasználják a Bambini di Praga, a Harlekin milliói, a Táncórák idősebbeknek és haladóknak című művek egyes elemeit is.

Szentivánéji álom
Gyulai Várszínház. Író: William Shakespeare. Rendező: Yang Jung-Ung. Bemutató: július 14.
Az álomszerű történet kezdetén a két szerelmes, Hermina és Lysander a lány szigorú atyja, Egeus elől futva az erdő mélyére menekül, mert az atya Hermina kezét Demetriusnak ígérte. Demetrius szerelme nyomába ered, a társaság észrevétlenül a tündérnép rejtett lakóhelye közelébe jut. A dél-koreai Yohangza Theatre Company előadása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.