Propaganda volt a százezres reálhozam?

Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja várhatóan ma jelenti be, hogy a hazai magánnyugdíjpénztárak pontosan mekkora összeget igényeltek vissza az államtól a tagi kifizetésekre – tudta meg a Magyar Nemzet.

Szilágyi Richárd
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk információi szerint a magánpénztárak által visszaigényelt összeg is kevesebb lesz a balliberális sajtóban eddig tényként kezelt 260 milliárd forintnál, s a reálhozamok mellett a tagdíjkifizetések összegét is tartalmazza. Így bebizonyosodni látszik, hogy az átlagos reálhozamok százezres nagyságrendjéről szóló híradás is csak a kasszák propagandája volt. Az viszont már bizonyos, hogy félmillió egykori pénztártag megtakarítása után semmit nem kap kézhez.
A kormányzati bejelentésre azután kerül sor, hogy a vártnál korábban, már június 20. előtt ismertté váltak a tagi kifizetések adatai. Lapunk írta meg szerdán, hogy az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) a határidő lejárta előtt minden érintett magánnyugdíjpénztárnak viszszautalta azt az összeget, amelyből megkezdheti az állami társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe viszszalépett tagoknak esetlegesen járó reálhozamok és tagdíj-kiegészítések kifizetését.

*

Arról is hírt adtunk, hogy a kisebb kasszák már elkezdték a tagi kifizetések utalását, de a nemzetközi hátterű nagyobb pénzintézetek addig „ülnek” a reálhozamokon, ameddig azt a törvényi szabályozás engedi. A nyugdíjreformról szóló törvény rendelkezései szerint a pénztáraknak a reálhozamok kifizetését a visszaigényelt összeg jóváírását követő nyolc munkanapon belül kell teljesíteniük a jogosultak részére. Aki korábban külön rendelkezett, annak bankszámlára utalják az összeget – feltéve, ha van mit utalni –, akik ezt elmulasztották, azoknak a posta viszi ki a pénzt augusztus 31-ig. Az át nem vett összegekhez szeptember 16-ig még hozzá lehet jutni a postákon is, de aki ezt a határidőt is elmulasztja, annak a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlájára kerül a hozam.
A Stabilitás Pénztárszövetség július 19-én készült összesítéséből az is kiderül, hogy a maradók vagyona 234 milliárd forintot tesz ki. Borza Gábor, a szövetség alelnöke szerint a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépett tagok átlagosan 80 ezer forint reálhozam-kifizetésben részesülnek. Ez jóval kevesebb az elmúlt hetek propaganda-előrejelzéseinél, ráadásul ebből az összegből még a banki és postai átutalások költségét is levonják a pénztárak. A FigyelőNet 124 ezres, a Népszabadság pedig 100 ezres átlagos reálhozamokról cikkezett a napokban, olyan sajátos számítási metodikákat alkalmazva, amelyben például egyszerűen figyelmen kívül hagyták azt a félmillió embert, akik semmit sem kapnak megtakarításaik után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.