Pszeudo-Nyugat a keleti végeken

Erősödő keleti szélben úgy tűnik, a Kelet néhány tekintetben még mindig inkább a Nyugatot követi. Kínában és Oroszországban európai települések másolatait építik fel.

Rajcsányi Gellért
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi visszhangot váltott ki a héten a hír: a kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban, Hujcsou (Huizhou) városában elkezdték felépíteni az ausztriai Hallstatt városka másolatát. A világörökség részét képező osztrák ékszerdoboz Salzkammergut vidékén, egy tó és az alpesi hegyek közé szorulva őrzi több évszázados városképét. Ez azonban nem akadályozott meg egy kínai céget, hogy házi használatra lemásolják a városkát – a hallstattiak meglepődve fogadták a hírt. A tervek szerint elit lakópark és szórakoztató központ működne ál-Halstattban, ahol osztrák stílusú kristálytárgyakat és más európai jellegű szuveníreket is árulnának.
Valószínű, hogy jogvita kerekedik az ügyből: a világörökségért felelős UNESCO szerint fotókról lehet épületeket másolni, de a pontos jogi helyzetet még vizsgálni kell. A kínaiak egyébként – vélhetőleg számolva a jogi aggályokkal – nem pontos másolatra törekszenek; a kisváros tükörképét építenék fel, minden ház, minden elem tükrözésével.
Hallstatt nincs egyedül a másolás ügyével: Csengtu (Chengdu) városában az angol Dorchester középkori, favázas központját építették fel. Az ihletet egy Dorchesterből küldött karácsonyi üdvözlőlap adta egy Csengtu fejlesztéséért felelős hivatalnoknak. A Sanghaj melletti Antingban ifjabb Albert Speer német építész tervei alapján készült el egy hatalmas, német témájú lakópark, benne Goethe és Schiller szobrának másolatával, német sörözővel, európaias lakónegyedekkel. Magyarország sem maradt ki a másolatok listájáról: a Sanghaj közelében fekvő Global Paradise parkban a világ számos látványosságának másolatát felépítették, köztük a budapesti Hősök tere millenniumi emlékművét is 90 százalékos méretarányban. Igaz, pár éve az alacsony látogatottság miatt bezárt a park, és most a helyiek termesztik benne növényeiket, úsztatják libáikat.
De nem csak Kínában fordul elő ez a jelenség: Oroszországban, Moszkva környékén felépítették a normandiai Deauville városka mását. A La Manche csatorna partján fekvő, század eleji hangulatot árasztó francia üdülőváros másolatában egy tó alkotja a La Manche-ot, amelynek partján kívül régies, belül luxus kialakítású villák várják az orosz milliomosokat. A moszkvai agglomerációban a Turizmus Online szerint van már Benelux és Baden-Baden falu, távolabb, Cseljabinszk környékén pedig van egy Paris nevű falu is.
Az orosz Párizsban pár éve felhúzták az Eiffel-torony ötvenméteres másolatát is, amelynek tövében – fotóriportok tanúsága szerint – libák legelnek békésen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.