Régi dicsőség elmúlóban

Munkatársunktól
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha azt írtuk, Roger Federer megismételte előző évi wimbledoni teljesítményét, az éveken keresztül a végső győzelmet jelentette, hiszen a svájci teniszsztár 2003 és 2007 között ötször, majd 2009-ben hatodszor is diadalmaskodott a sportág szentélyében. Tavaly viszont már a negyeddöntőben kikapott Tomas Berdychtől, s pechjére ezt ismételte meg idén, csak most nem a cseh játékos, hanem a francia Jo-Wilfried Tsonga állta útját.
Erre sokan nem számíthattak, hiszen korábbi öt mérkőzésükből négyet Federer nyert, az idén kettőt is, Dohában és Rómában. Tegnap ebben a „hangnemben” lépett meg 2-0-ra, szokása szerint egy gyors brékkel az első, majd magabiztos rövidítéssel a második játszmában. Vártuk a harmadik szett 6:4-jét (általában így történik), ami jött is, csakhogy nagy küzdelem után Tsonga javára. A világranglistán 19., színes bőrű francia megérezte a vér szagát, pontosabban azt, hogy riválisa elveszíteni látszik legendás összeszedettségét. Gyors brékkel előnyt szerzett, majd saját adogatójátékait hozva kiegyenlített. A döntő játszmában megint hamar elvette Federer szerváját, s újra sikeresen végigvitte a sajátjait, így tavalyi negyeddöntője után az idén már a négy közé jutott Wimbledonban. Grand Slam-tornán eddig kétszer járt hasonló magasságban, a 2008-as és a 2010-es Australian Openen.
Tsonga következő ellenfele Novak Djokovics lesz, miután a szerb kiválóság tegnap egy szettet elveszítve, 2 óra 41 perc alatt felülmúlta a torna mindössze 18 éves ausztrál meglepetésemberét, Bernard Tomicot. Ezzel megismételte tavalyi elődöntős teljesítményét, de a továbblépés még adott a számára. Érdekesség, hogy a francia fiúval szemben negatív (2-5) a mérlege.
Mardy Fish pedig még roszszabbul, 0-5-re állt tegnapig Rafael Nadal ellen, nem sok esélyt kapott a spanyol címvédőtől a javításra. A jelek szerint korábbi lábsérüléséből tökéletesen felépült Nadal az elődöntőt Andy Murrayvel vívhatja, aki a brit remények megtestesítőjeként szintén magabiztosan múlta felül Feliciano Lopezt. Ha át tudja lépni a saját árnyékát és a világelsőt, történelmet írhat, hetvenöt év, 1936 után megszerezheti az újabb hazai férfi egyes sikert.
Ma a női elődöntőkre kerül sor: Azarenka (fehérorosz, 4.)–Kvitova (cseh, 8.), Sarapova (orosz, 5.)– Lisicki (német).
Férfi egyes, negyeddöntők: Nadal (spanyol, 1.)–Fish (amerikai, 10.) 6:3, 6:3, 5:7, 6:4, Djokovics (szerb, 2.)–Tomic (ausztrál) 6:2, 3:6, 6:3, 7:5, Tsonga (francia, 12.)–Federer (svájci, 3.) 3:6, 6:7
(3-7), 6:4, 6:4, 6:4, Murray (brit, 4.)–Lopez (spanyol) 6:3, 6:4, 6:4.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.