Reklámozzák az uniós zöldségeket

Hírösszefoglaló
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reklámkampányt indított tegnap az Európai Bizottság annak érdekében, hogy helyreállítsa a tavasz végi németországi hasmenéses járvány miatt az európai uniós zöldségek és gyümölcsök egy részében megrendült vásárlói bizalmat, és bátorítsa az embereket ezeknek a termékeknek a fogyasztására – adta hírül a távirati iroda. Brüsszeli közleményében a bizottság azzal indokolta a televíziós és sajtókampány szükségességét, hogy a gazdák az utóbbi hetekben kénytelenek voltak teljesen egészséges és biztonságos zöldségeket megsemmisíteni, mert nem tudták eladni őket, és erre a helyzetre csak az lehet a megoldás, ha a fogyasztók újra napi étrendjükre veszik a zöldségeket és gyümölcsöket.
Emlékezetes, a növényi csírákban talált kólibaktérium következtében május elején kitört hasmenéses járvány a hivatalos mérleg szerint 51 halálos áldozatot követelt Németországban. Először a spanyol uborka, majd több más zöldség is gyanúba keveredett, alaptalanul. A Robert Koch járványügyi intézet összesen 3602 fertőzéses megbetegedést regisztrált. Közülük 838-at tett ki azoknak a száma, akik a legsúlyosabb tünetekkel, a súlyos vérszegénységgel és veseelégtelenséggel járó, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával küzdöttek.
Közben Lengyelország is felújíthatja az Oroszországba irányuló zöldségexportot a mai naptól – jelentette be Gennagyij Onyiscsenko tiszti főorvos tegnap Moszkvában. A távirati iroda beszámolója szerint Onyiscsenko azt mondta, az EU bürokratikus aktatologatása miatt Lengyelország e téren egy egész hetet vesztett. Az orosz Fogyasztóvédelmi Felügyelet (Roszpotrebnadzor) május 30-án tiltotta meg a burgonya kivételével az európai zöldségek importját Németországból és Spanyolországból a hasmenéses járvány miatt, és egyben elrendelte az ilyenek kivonását a forgalomból, majd június 2-án kiterjesztette a tilalmat az EU minden tagállamára. A június 10-én tartott Oroszország–EU-csúcs egyik fő témája ez volt, és a felek abban maradtak, hogy az Európai Unió minden egyes szállítmányt – közösen kidolgozandó – biztonsági okmányokkal lát el. Azóta a szükséges adatok és iratok benyújtását követően Moszkva június 28-án Hollandiának és Belgiumnak, július 1-jén Spanyolországnak és Dániának engedélyezte az export felújítását.
Június 6-án Onyiscsenko bejelentette, hogy miután benyújtották a szükséges dokumentumokat, újabb nyolc európai országnak engedélyezik az Oroszországba irányuló zöldségexport felújítását, köztük említve Magyarországot is, de az engedélyezés időpontját nem jelölte meg, és hangsúlyozta, hogy a különleges biztonsági intézkedések egyelőre érvényben maradnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.