Rémálom helyett realitás

Hiába ígérte öt évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc akkori szocialista kormányfő és Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester Budapest teljes megújítását, ahhoz több ezer milliárd forintot, az úgynevezett Podmaniczky-programból sok száz milliárdos adósság lett. Tarlós István Fidesz–KDNP-s főpolgármester és a jelenlegi kormánypárti többségű Fővárosi Közgyűlés nemrég döntött: jövő nyárra új városfejlesztési koncepciót készít.<br />

2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új városfejlesztési koncepciót készítünk Budapestnek, a munkát megkezdtük, hogy egy év alatt ágazati bontásban bemutathassuk a feladatokat a hozzárendelt eszközökkel és meghatározott forrásokkal – mondta el lapunknak Hutiray Gyula fideszes főpolgármester-helyettes. A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén fogadta el a koncepciókészítés céljait és feladatait meghatározó munkamódszert. Ennek alapján idén novemberig elkészítik és a fővárosi képviselők elé terjesztik a már elindított vizsgálatok, elemzések összefoglaló eredményeit. Jövő januárban több koncepcióváltozat közül választhat majd a közgyűlés, áprilisban elfogadják a végleges anyagot, míg 2012 júniusában konkrét feladatokra lebontva, tételesen meghatározzák, milyen programok, akciótervek induljanak el még 2014-ig.
– Maga a koncepció nem eredmény, hanem egy állandóan működő, ciklikus tervezési folyamat, ugyanakkor a hosszú távú elképzelések több választási cikluson is túlmutatnak. Szó sincs arról, amit a közgyűlési vitában az MSZP-frakció hangoztatott, hogy százmillió forintot költenénk el az előző ciklusban már a kezdetekkor megbukott Podmaniczky-program átfestésére – emelte ki Hutiray Gyula.
Az elfogadott előterjesztés alapján a városháza az önkormányzat cégét, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-t bízta meg a koncepció előkészítésével. Azt, hogy pontosan mit is tartalmaz majd Budapest következő évtizedeinek fejlesztési terve, nem tudni, ugyanakkor az önkormányzat, a város életének valamennyi területét bevonják a munkába. Így a Főpolgármesteri Hivatalon belül kikérik a szociális és egészségügyi, az oktatási, a kulturális szakemberek véleményét, figyelembe veszik a gazdasági lehetőségeket, az adóbevételeket, az épített és természeti környezetet, a közlekedést és a közművesítést. A munka középső fázisában egyeztetnek a hivatásos tervezőkkel, a főváros lakóival, és a közgyűlés csak ezután dönt a rossz emlékű Podmaniczky-program lecseréléséről.
Emlékezetes, 2006 nyarán csak az akkori kormánypártok, az MSZP és az SZDSZ szavazataival erőltették át azt a programot, amelyről még az év tavaszán Demszky Gábor volt főpolgármester így áradozott: „Budapestnek van jövőképe, van terve, ez pedig a Podmaniczky-program, amelynek alapján kilenc év alatt 130 fejlesztéssel újítjuk meg a város közlekedését, épületeit, környezetét, köztisztaságát, iskoláit, kórházait, 2100 milliárd forintból, amelyből 600 milliárdot a főváros teremt elő.”
A programból öt év alatt alig valósult meg valami, továbbra sincs nemhogy 5-ös, de négyes metró sem, nem épült fel egyetlen új városi híd sem, a Belváros átalakítását az V. kerületi önkormányzat kezdte el, most a fővárossal együtt folytatják. Ugyanígy nem lett semmi Buda központjának rendezéséből, Óbuda és a keleti városrészek fejlesztéséből sem. – A javaslat nem tartalmaz a feladatokhoz sorolt konkrét öszszegeket és határidőket sem – így bírálta a Podmaniczky Frigyes, a fővárosi közmunkák tanácsának egykori elnöke nevét lejárató programot 2006-ban a Fidesz. Demszkyék tavaly októberben 160 milliárd forintot meghaladó hiánnyal, összességében ezermilliárdos adósságállománnyal adták át az önkormányzatot. A metróépítés befejezésének, a városi közlekedés megmentésének, összességében a városfejlesztés beindításának felelősségét pedig a Fidesz–KDNP-s többségű Fővárosi Közgyűlésre hárították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.