Rendelet készült a magyar termékről

Dénes Zoltán
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezajlott a társadalmi egyeztetés és elkészült a „magyar termék” rendelet tervezete – közölte megkeresésünkre a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája. Tájékoztatásuk szerint ezt a közösségi jogszabályoknak való megfeleltetés érdekében kötelezően el kell küldeniük az uniónak. Ez az úgynevezett notifikációs eljárás hat hónapot vesz igénybe. Jelenleg a tárca jogi főosztálya az ezen eljáráshoz szükséges indoklásokat és kiegészítéseket készíti elő. A jogszabálytervezet három megkülönböztetést tartalmaz: magyar, hazai és hazai feldolgozású termék. A tárca részletesebb tájékoztatást csak az eljárás lezárása után kíván adni.
Információink szerint a hazai piacvédelmet elősegíteni hivatott jogszabály szerint a magyar elnevezés önkéntes használatának engedélyezéséhez akkor járulnak hozzá, ha a feldolgozatlan növényi és állati termékek esetében a csomagolás is itthon történik. Feldolgozott termékeknél pedig csak a különböző adalékanyagok vagy fűszerek származhatnak külföldről. Hazai termék és ehhez hasonló elnevezéseket akkor lehet használni, ha az élelmiszer legalább ötven százalékban itthoni alapanyagból készült. A hazai feldolgozású termék elnevezést pedig azoknál az importösszetevőket tartalmazó élelmiszereknél használhatják, amelyeknél minden feldolgozási fázis itthon megy végbe. Az átlagosnál jobb minőségre utaló megjelöléseket is szabályozza majd a termékrendelet, s kitér a „különleges”, a „prémium”, a „kiváló” és az „extra” jelzők feltüntetésének feltételeire is. Szabályozza továbbá, hogy milyen esetekben lehet használni a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeit vagy az azokra utaló grafikai megjelenítést a csomagoláson.
A Vidékfejlesztési Minisztérium tavaly kezdte meg a magyar termék rendeletének előkészítését. A magyar termék és a magyar élelmiszer fogalmát, illetve a hazai származási helyre utaló jelölések használatát szabályozó rendelet megalkotása azért rendkívül időszerű, mert a fogyasztók egyre tudatosabban keresik a honi élelmiszereket. Ráadásul az utóbbi időben egyre több élelmiszeren tüntették fel félrevezetően a magyar eredetet. A vidékfejlesztési tárca ezért a lakosság valós tájékoztatása érdekében olyan önkéntes jelölési gyakorlatot kíván bevezetni, amellyel a hazai termékek pontosabban azonosíthatók és egyszerűbben felismerhetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.