Rendőri védelem az egyházaknak

Együttműködési megállapodást kötött a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a megyében működő négy történelmi egyház képviselőivel az utóbbiak sérelmére elkövetett bűncselekmények visszaszorítására.

MN-összeállítás
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értékelés. A polgárok véleményét kérték munkájukról a somogyi rendőrök, akik teljesítményét tizenkilenc kérdésre válaszolva lehetett értékelni az elmúlt másfél hónapban. A hangsúlyozottan nem reprezentatív felmérés alapján a lakossági megelégedettség 50-60 százalék közötti, azaz inkább kedvező a rendőrök megítélése – összegezte a kérdéssorra 1380 válaszadótól kapott értékelés eredményét Mergancz Sándor főkapitány. A felderítésben és a megelőzésben a válaszadók egyharmada jobb eredményt várna, a rendőrök felkészültségével és rugalmasságával kapcsolatban pedig a válaszadók egynegyede talált kifogásolnivalót.


Megállapodott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a megyében működő négy történelmi egyház képviselőivel az egyházi tisztségviselők sérelmére elkövetett, illetve az egyházak tulajdona elleni bűncselekmények visszaszorítására. A megállapodást kedden Kaposváron, a főkapitányságon írták alá – jelentette a távirati iroda.
Ferincz József bűnügyi igazgató az együttműködésről szólva elmondta: az egyházi személyek és az egyházak ingatlanjainak, értékeinek a védelmét szeretnék erősíteni. Az egyházközségek vezetői pedig sokat segíthetnek azzal, hogy a rendőrségtől kapott tájékoztatás alapján tanácsokat adnak a híveknek – köztük a leginkább veszélyeztetett idősebbeknek –, miként kerülhetik el, hogy áldozattá váljanak.
Smidéliusz Zoltán evangélikus esperes kiemelte a hívek felvilágosításának fontosságát, e mellett – mint mondta – ugyanilyen fontos, hogy az egyház által közvetített értékekkel a társadalom úgy épüljön, hogy minél kevesebb dolguk legyen a rendőröknek.
Varga László plébános, a Kaposvári Egyházmegye püspöki irodájának igazgatója kiemelte, reményei szerint ezzel az együttműködéssel híveknek, papoknak, lelkészeknek egyaránt tudnak segíteni. Felidézte a mesztegnyői plébános esetét, akit a közelmúltban kiraboltak és bántalmaztak. Mint mondta: bízik abban, meg tudják előzni, hogy ilyen eset megismétlődjön.
Nagy Csaba református esperes rámutatott, már megtapasztalta a rendőrök segítőkészségét: amikor két évvel ezelőtt a tengődi parókiáról elloptak egy nagyon értékes kelyhet, hosszas nyomozás után sikerült azt visszaszerezni.
Róna László, a kaposvári zsidó egyházközség elnöke a marcali zsidó temetőben ledöntött sírokat említve azt mondta, főként az intézmények védelméhez kérnék a rendőrök segítségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.