Rendőrök lennének a „művezetők”

Még júliusban elindul az első, már a Belügyminisztérium által szervezett közmunkaprogram Gyöngyöspatán – erősítette meg lapunknak a tárca sajtóosztálya. Az új rendszerrel kapcsolatban Pintér Sándor is nyilatkozott a Népszabadságnak, kiemelve: az indulásban a „katonás rendhez szokott” rendőrökre is számít. Eközben a régi rend szerint dolgoznak a Balaton menti vasútállomásokon.

Bodacz Péter
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senkit nem fogunk erőszakkal közmunkára kényszeríteni; a közfoglalkoztatásban nemcsak volt rendőröket és más hivatásosokat alkalmazunk szervezőként, hanem civil köztisztviselőket is – mondta Pintér Sándor. A belügyminiszter a Népszabadságnak adott interjújában beszélt a megújuló közfoglalkoztatási rendszerről. Mint a jelenleg szolgálati nyugdíjukat élvező egykori rendőrök reaktivitását illetően hangsúlyozta, akiknek a tudása már megkopott, vagy az egészsége nem elég jó a rendőri szolgálathoz, a közfoglalkoztatási program logisztikai szervezésében és irányításában alkalmazza az állam. Ők nem munkafelügyelők, hanem egyfajta művezetők lesznek, akik felügyelik a munkavégzést, de ennél fontosabb feladatuk annak szervezése, irányítása. A miniszter szerint szó sincs arról, hogy bádogvárosokban szállásolnák el a közmunkásokat, könnyűszerkezetes megoldással kulturált, ideiglenes szállókat építenek. – Annak semmi értelme, hogy valaki nyolc óra mellett ugyanennyit utazással töltsön – mondta Pintér, aki szerint az idő szűkössége miatt a program indulásakor nagyobb arányban vonnak be a munkába „katonás rendhez szokott” rendőröket.
Az interjúban nem esett szó a heteken belül kísérleti jelleggel startoló első BM-közmunkaprogramról, aminek helyszíne a szociális gondokkal mélyen sújtott Gyöngyöspata lesz. Ezzel kapcsolatban a BM sajtóosztálya lapunk érdeklődésére közölte: miniszteri rendelet szól a júliusi indulásról, amit tartanak is, további részleteket azonban nem tudtunk meg.
A közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, napi aktualitású hír, hogy közmunkások takarítják és végzik a karbantartási feladatokat a Balaton környéki vasútállomásokon. A MÁV Zrt. által bonyolított mintaprojekt – mint arról a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára balatonföldvári tájékoztatóján beszámolt – az állami közmunkaprogram része. Czomba Sándor közlése szerint várhatóan sikerül meghaladni az idei évre tervezett 200-220 ezer fős létszámot, hiszen már eddig is 170 ezren vettek részt közmunkaprogramokban. A mintaprojekt a BM közfoglalkoztatási rendszerében folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.