Rendőröket gyilkoltak

Hírösszefoglaló
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy rendőr és egy járókelő veszítette életét szombaton egy tűzharcban Mexikó északkeleti részén, Sinaola állam Guasave városában. A támadás mögött vélhetőleg az egyik drogkartell áll, a meggyilkolt egyenruhások Sinaola rendőrfőnöke, Francisco Manuel Córdova testőrei voltak – közölte a távirati iroda. A főrendőr egy rendezvényen vett részt Los Mochisban, és onnan kísérete nélkül, helikopterrel indult vissza Sinaola székhelyére, Culiacánba. A testőrség konvoja azonban a közúton követte őt, amikor tőrbe csalták őket Guasavéban. A véres akciót egy nappal azután követték el az egyelőre ismeretlen tettesek, hogy a biztonsági erők felszámolták Mexikó eddigi legnagyobb, 120 hektáros – a budapesti Városligettel azonos területű – marihuánaültetvényét. A mexikói sajtó szerint az ültetvény az „El Chapo” (Tökmag, Köpcös) gúnynéven ismert Joaquín Guzmáné volt, az 54 éves férfi a latin-amerikai ország egyik legbefolyásosabb drogbárója, a Sinaola (Pacífico) klán vezetője. Guzmán tíz éve szökött meg, s bujkál a hatóságok elől, a Forbes magazin szerint a világ leggazdagabb embereinek egyike, a mexikói és az amerikai rendőrségen kívül körözi őt az FBI, valamint az Interpol is. Az említett, a napokban felszámolt marihuánaültetvény 160 millió dolláros bevételt jelentett Guzmánnak.
Legalább kilencen meghaltak, öten megsebesültek pénteken az amerikai határhoz közeli Tamaulipas államban, Nuevo Laredóban, egy börtönlázadásban, a zűrzavarban ötvenkilenc elítélt is megszökött a fegyintézetből. A mexikói hatóságok körbekerítették a börtönt, a hivatalos jelentések szerint az erőszakhullám oka a fegyencek csoportjai között kialakult viszály volt. Egyelőre nincs hír arról a hét börtönőrről, akik eltűntek a lázadáskor. A megszökött rabok szinte mindegyikét súlyos bűncselekményekért ítélték el korábban. Noevo Laredo fegyintézete decemberben híresült el, amikor 151 ember szökött meg az intézetből, ez volt a legnagyobb tömeges szökés a mexikói büntetés-végrehajtás történetében. A börtönben a pénteki lázadásig 1238-an töltötték büntetésüket.
Tamaulipas államban az egyik legmagasabb a bűnözési ráta Mexikóban, elsősorban a Los Zetas kartell tevékenysége miatt, amely a Golfo bűnszövetkezettel vív ádáz küzdelmet a befolyási övezetekért. A Los Zetas egyik magas rangú tagjaként azonosították a mexikói hatóságok azt a 19 éves, a napokban őrizetbe vett nőt, aki kihallgatásán magyarnak vallotta magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.