Rendrakás a dinnyepiacon

Dénes Zoltán
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két rendeletet is módosít igen rövid határidővel a Vidékfejlesztési Minisztérium annak érdekében, hogy megoldódjanak a dinnyepiacon jelen lévő piaci anomáliák – jelentette be tegnap Czerván György, a szaktárca agrárgazdaságért felelős államtitkára azt követően, hogy tárgyalt a szakhatóság, az üzletláncok és a termelők képviselőivel. Mint mondta, annak ellenére, hogy az idei dinnye minősége kiváló, a felvásárlási ár lassan már a termelők önköltségét sem éri el. A tárca ennek megfelelően előírja, hogy friss zöldség-gyümölccsel csak kereskedelmi regisztrációt követően lehet kereskedni. Egy másik, a szakminiszter által már ma aláírt jogszabály részletekbe menően körülírja, miként lehet árusítani a görögdinnyét. A változtatások érintik majd a zöldség-gyümölcs-ellenőrzésről, az élelmiszer-előállítás és a forgalomba hozatal higiéniai feltételeiről szóló rendeleteket. Így például többoldalas dokumentum írja körül tételesen, mi számít, mit nevezhetünk görögdinnyének. A jogszabályok módosításai jövő hét csütörtökön lépnek hatályba.
Czerván szerint e két rendeletmódosítással a jövőben megakadályozható, hogy gyatra minőségű importtal árasszák el az üzleteket és az út széli árusokat. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban olyan esetek is előfordultak, amikor magyarként árulták a külföldit, ráadásul olyan dinnyét, amely a legelemibb minőségi kritériumoknak sem felelt meg. A termelők kérték azt is, hogy a minisztérium hívja fel a fogyasztók figyelmét a jó minőségű magyar dinnye fogyasztására, az üzletláncoktól pedig követelje meg a tisztességes piaci magatartást. A tárca ígéretet tett arra, hogy az Agrármarketing Centrumon keresztül milliós kerettel támogatja a hazai dinnye fogyasztását reklámozó programot.
Elismerően nyilatkozott a tárca fellépéséről Simonka György, a Dinnyeszövetség elnöke, aki a termelőkkel együtt egy héttel ezelőtt még a demonstrációt sem zárta ki. Mint mondta, tíz éve nem kaptak ilyen választ a kormányzattól, hiszen az agrártárca a termelők jelzésére egy asztalhoz ültette az összes érintett felet. Az elnök szerint óriási lépést tettek előre. Simonka bízik abban, hogy a termelők talpon tudnak maradni. A tárca képviselőivel együtt védjegy bevezetésén is dolgoznak. A tájékoztatón Bognár László élelmiszer-biztonságért felelős helyettes államtitkár ismét felhívta a figyelmet arra, hogy augusztus végéig tartanak a nyári vizsgálatok, amelyek keretében a dinnyeértékesítést is kiemelten ellenőrzik. Egyébként tegnap reggel a Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának szakemberei dinnyeellenőrzést tartottak a Tesco központi elosztótelepén, Gyálon. Bár az eseményről a Vidékfejlesztési Minisztérium előzetes meghívót küldött ki a sajtónak, a helyszínen kiderült, a telephelyre az ellenőrön kívül senki sem léphet be. A felügyelő lapunknak arról számolt be, hogy a Tescóéhoz hasonló nagyságú elosztóközpontokat lényegében hetente vizsgálják. A mostani razzia eredményéről a hivatal lapzártáig nem adott tájékoztatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.