Rengeteg gáz tűnik el nyomtalanul

Hírösszefoglaló
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem ötvenezer háztartás fogyasztásának megfelelő földgázt lopnak el évente a Tigáztól – közölte Kállai László, a gázszolgáltató ellenőrzési vezetője tegnap debreceni sajtótájékoztatóján. A távirati iroda beszámolója szerint ez egy év alatt körülbelül kilencmilliárd forint veszteséget jelent a Tigáznak. A szabálytalanul vételezett évi mintegy hetvenmillió köbméternyi fűtőanyag a cég által forgalmazott mennyiség 1,5 százalékát teszi ki.
Kállai László elmondta, 2010-ben több mint négyezer gázlopást derítettek fel, az idén viszont már az első fél évben csaknem ötezerszer találtak szabálytalanságot és év végére mintegy tízezer esettel számolnak. – A célzott felderítések mintegy 10-12 százalékában találkozunk szabálytalan vételezéssel. Területi eloszlásban a legtöbb lopás Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Pest megyében történik – fűzte hozzá a szakértő. Az egyszerű, házilagos módszerek helyett ma már szervezetten egész vállalkozások foglalkoznak a gázlopási technikák beszerelésével. A lopások döntően a kisfogyasztók körében elterjedtek.
Az ellenőrzési vezető kitért arra is: évente több tíz millió, de akár százmillió forintot is költöttek eszközbeszerzésre, amivel a szabálytalanságok felderíthetők. Ezek közt volt mérőkorszerűsítés, ipari endoszkópok, mikroszkópok, mágneses ellenőrző berendezés és hőkamera megvásárlása is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.