Rezidensek jövőjéről egyeztettek

Munkatársunktól
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyeztetéseket kezdett a rezidensek jövőjéről Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, aki szerint az orvosképzés sikerágazatnak számít Magyarországon. Jelenleg az összes orvosi egyetemen többségben vannak a külföldi hallgatók, hiszen az itt végzők külföldön is piacképesek – jelentette ki. Az államtitkár, valamint Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter tegnap fogadta a szakma képviselőit, hogy a képzésben szükséges változtatásokról tárgyaljanak. Szócska hangsúlyozta: a képzési rendszer átalakításának szakmai és pénzügyi tétje is van. Remélik, a harmadik negyedévben megjelenhetnek a képzésben részt vevőket ösztönző EU-s pályázatok is. Az egyeztetéseket háromfordulósra tervezik. Tegnap a képzés tartalmi elemeiről, a következő találkozón pedig a szakmai lehetőségekről konzultálnak. A harmadik egyeztetés témája lesz a jövedelem kérdése. Így továbbra sem tudni: a kormány kíván-e forrást biztosítani az orvosbérek emelésére, s ha igen, mennyit és miből. Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke szerint a képzésről folytatott egyeztetéseknek addig nem lesz eredményük, amíg az oktatók és a rezidensek is megélhetési küzdelemben állnak. Mint mondta, a képzés színvonala is azért romlott, mert már a tapasztalt kollégák is elhagyják az országot. Kiemelte: az államvizsgázók szerint sem megfelelő az egyetemek gyakorlati képzése, sokan nem is találkoznak oktatójukkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.