Röviden

MN
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyanúsított egy volt NNI-s vezető
Tizenötrendbeli hivatali visszaélés, egyrendbeli folytatólagosan elkövetett, jogosulatlan titkos információgyűjtés, valamint köztörvényes és katonai bűncselekmények gyanúja miatt hallgatták ki Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) dél-dunántúli regionális osztályvezetőjét – közölte Bögöly Gyula, a Kaposvári Katonai Ügyészség szóvivője. Hozzátette: várhatóan októberben zárják le a nyomozást, részleteket azonban arra hivatkozva nem közölt, hogy az ügyet negyven évre titkosították. Váradi Csaba osztályvezető szolgálati viszonyát januárban függesztették fel, s ekkor tettek ellene büntetőfeljelentést, a gyanúsított szabadlábon védekezik. (B. M. C.)

Új rendészeti főigazgató az ORFK-n
Pintér Sándor belügyminiszter Halmosi Zsoltot nevezte ki az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatójának. A szakember az új megbízatást megelőzően Vas megyei rendőrfőkapitányként dolgozott. Helyét Tánczi Tibor veszi át. (MN)

Népszavazás dönt az iskolaépületről
Bonyhád jegyzője hitelesítette azt a népszavazási kérdést, amelylyel a Völgységi Szülői Egyesület a Gyermekekért nevű szervezet megakadályozná, hogy az önkormányzat eladja a bezárt Arany János Egységes Iskola épületét. Potápi Árpád (Fidesz) polgármester elmondta: egyébként sem adják el az épületet. (MTI)

A Jobbik feljelent
Hegedűs Lórántné, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint legalább öt bűncselekmény valósult meg a dunaújvárosi fűtőerőmű egy részének önkormányzati tulajdonba kerülésekor és azt követően. A város 2009-ben 3,4 milliárd forintért vette meg a kisebbségi tulajdonrészt az Energott Kft.-től. Hegedűsné szerint ennyiből egy új fűtőművet is fel lehetett volna építeni. Hozzátette: az önkormányzatnak eddig 300 millió forintnyi osztalék járt volna, a vállalat azonban ezt nem fizette ki. (MN)

Gyorsabb költözés
Egy héttel hamarabb befejeződik a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjainak felépített házak átadása, így július végére mindenki beköltözhet új otthonába – közölte az Újjáépítési Katasztrófavédelmi Törzs parancsnoka, Benkovics Zoltán a távirati irodával. A családok a Magyar Bútor és Faipari Szövetségtől a házak birtokbavételének másnapján megkapják a berendezési tárgyakat is. (MTI)

Csökkenő érdeklődés
Csaknem kétszáz külföldi hallgató részvételével tegnap megkezdődött a Debreceni Nyári Egyetem. A négy hétig tartó kurzuson elsősorban magyarul tanulnak a diákok, de látogathatnak magyar történelmi, illetve kulturális kurzusokat is. A diákok jelentős számban évről évre visszajárnak, hogy tovább csiszolják a nyelvtudásukat, ám idén néhány tucattal kevesebben iratkoztak be, mint tavaly. A legfiatalabb
diák 10, a legidősebb 71 éves – közölte Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója. (D. M.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.