Röviden

MTI
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Környezettudatos Hegyalja-fesztivál
Nyolcvanötezer látogató szórakozott és szelektált a Tokaj és Rakamaz határában tegnap zárult 12. Hegyalja-fesztiválon. Mint ismert, a rendezvény már 2000-ben a tiszai cianidszennyezés okán indult el, hogy felhívják a figyelmet a Tisza jó állapotára. A zöld- fesztivál minősítéshez hűen idén is a környezettudatosság jegyében zajlott az esemény. Az elmosható, visszaváltható poharaknak és söröskorsóknak köszönhetően a rendezvényen idén a felére csökkent a szemét mennyisége az előző időszakokhoz képest. Emellett a résztvevők az Alkotópont iparművészeinek segítségével a négy nap alatt csaknem ezer ajándéktárgyat készítettek sörösdobozokból. Idén a műsorfüzet előállítása is kevesebb környezeti terhelést okozott, mert a szervezők a szokásosnál kevesebbet készítettek és a hiányzó menynyiséget a Hegyalja 2011 mobilalkalmazás pótolta. (www.greenfo.hu)

Megszépült vasútállomások
Huszonkét vasútállomás környékén végeztek önkéntes munkát városvédők, környezetvédők, vasútbarátok az Európai Unió Tanácsa magyar elnökségi keretéből finanszírozott programban az Önkéntes Központ Alapítvány közvetítésével. Tizenkét csapat már az alapítvány tavalyi Fogadj örökbe egy megállót! programjában is részt vett. Porva-Cseszneken és Kapostüskeváron vasúti múzeumot tartanak fenn civilek, Gádoroson és Jászboldogházán két teljes napon keresztül tereprendezést és állagmegóvó karbantartást végeztek. Karcag-Vásártéren az ott lakó vasutas gondozza a kertet, Bábonymegyeren, Érden, Hevesvezekényben padok készültek. Dunaújvárosban a vasútállomás melletti kiserdőben egy konténernyi szemetet gyűjtött össze a szemétkommandó. Önkormányzati szervezésben Kiskunfélegyházán, Tiszafüreden és Tótkomlóson végeztek munkát. Mezőtúron a túri fazekasok által készített kaspókban kerültek ki virágok az egyébként is szép műemlék épületre. Kelenföldön peronoszlopokat, Ivacson az esőbeállót szabadítottak meg a falfirkáktól. (www.mkk.zpok.hu)

Szigorodhat a hajózás
Kilencven százalékkal csökkenhet a levegő kén-dioxid-szennyezettsége az évtized közepétől, ha az Európai Unióban jóváhagyják az Európai Bizottság tegnap közzétett javaslatát a hajóüzemanyagok kéntartalmának csökkentéséről. A jogszabályjavaslatnak köszönhetően a szintén szennyezőanyagnak számító finom részecskék kibocsátása nyolcvan százalékkal csökkenne az uniós végrehajtó szerv brüszszeli közleménye szerint. A bizottság számításai alapján ezek a levegőjavító intézkedések a közegészségügy számára 15 és 34 milliárd euró közötti hasznot jelentenek, messze felülmúlva
a 2,6–11 milliárd euró között várható költségeket. A javasolt jogszabály a folyékony tüzelőanyagok kéntartalmáról szóló uniós irányelvet vizsgálja felül. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.