Röviden

MTI
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínai kivégzések
Peking. Kivégezték tegnap reggel Kínában két kelet-kínai város volt polgármester-helyettesét, mert kenőpénzeket fogadtak el – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség. Egyikük Hszü Maj-jung (Xu Maiyong), a Csöcsiang (Zhejiang) tartománybeli Hangcsou (Hangzhou) város elöljárója volt, akit vesztegetés, sikkasztás és hivatali hatalommal való visszaélés miatt ítéltek halálra májusban. A másikat, Csiang Zsen-csiét (Jiang Renjie), a Csiangszu (Jiangsu) tartománybeli Szucsou (Suzhou) város második emberét még 2008-ban ítélték halálra vesztegetés miatt. (MTI)

Harcok Guineában
Conakry. Heves tűzharc tört ki a tegnapra virradó éjjel Alpha Condé guineai elnök Conakryban lévő palotájánál, s az épületet eltalálta egy rakéta – közölték kedden hivatalos források és szemtanúk. Condé pár órával a támadás után nyugalomra és éberségre szólította fel a lakosságot az állami rádióban közvetített üzenetében. Az elnök hangsúlyozta, hogy változást ígért a nyugat-afrikai országnak. Francois Fall, az elnöki hivatal főtitkára nem sokkal a rádióüzenet előtt erősítette meg, hogy az államfő „ép és egészséges”. (MTI)

Irán folytatja
Teherán. Irán újabb, gyorsabb urándúsító centrifugák telepítését kezdte meg – jelentette be tegnap a teheráni külügyminisztérium. „Újabb, gyorsabb és hatékonyabb centrifugák telepítésével folytatódik
a békés célú nukleáris tevékenységünk. Ezt bejelentettük a tevékenységet felügyelő ügynökségnek” – jelentette ki heti sajtótájékoztatóján Ramin Mehmanparaszt külügyi szóvivő. (MTI)

Török bojkott
Isztambul. A török kormány arra készül, hogy a ciprusi EU-elnökség ideje alatt befagyasztja kapcsolatait az integrációs szervezettel – derül ki a török kormányfő tegnapi nyilatkozatából. A Milliyet című újságnak adott interjúban Recep Tayyip Erdogan leszögezte: hazája semmilyen módon nem fog tárgyalni az Európai Unióval, amíg annak soros elnökségét Ciprus tölti be 2012 második fél évében. „Nem tárgyalunk egy olyan állam képviselőivel, amelyet nem ismerünk el” – tette hozzá. (MTI)

Nazarbajev beteg
Berlin. Egy hamburgi kórházban kezelik Nurszultán Nazarbajev kazah államfőt – jelentette tegnapi kiadásában a Bild című német bulvárlap. A 71 éves politikust, aki Kazahsztán függetlenné válása óta áll a közép-ázsiai ország élén, a Hanza-város egyetemi klinikájára vették fel. Kíséretében vannak testőrei is – írta a Bild. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.