Röviden

MTI
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sérti az alkotmányt a magyar himnusz
Ungvár. Az ukrán legfelső ügyészség (GPU) szerint sérti az ukrán alkotmányt és törvényeket a beregszászi járási tanács döntése, amelynek alapján a testület ülései az ukrán mellett a magyar himnusz lejátszásával kezdődnek. A GPU az Ukrán Népi Mozgalom parlamenti képviselőjének Viktor Psonka legfőbb ügyészhez benyújtott interpellációjára válaszolt, amely szerint a Magyar Köztársaság nemzeti himnuszának ukrajnai hivatalos rendezvényeken való használata sérti az ukrán alkotmányt és törvényeket, valamint provokációs tartalmat hordoz. (MTI)

Cseh kárpótlás Prága. Anyagi kárpótlást kapnak
a jövőben a kommunista rendszerrel szemben ellenállást kifejtők Csehországban. A kormány javaslatára a képviselőház igenje után tegnap a szenátus is igent mondott, így a jogszabályt már csak az államfőnek kell aláírnia. Az érintettek fejenként százezer koronás kárpótlásra lennének jogosultak. Amennyiben az érintettnek ma alacsonyabb a nyugdíja az átlagosnál, azt felemelnék az átlagos szintre. (MTI)

Strasbourg elítéli a belga törvényt
Strasbourg. A strasbourgi Európa Tanács emberjogi bizottsága tegnapi közleménye szerint a Belgiumban a burka és a nikab viselését tiltó, szombaton életbe lépő törvény ahelyett, hogy felszabadítaná a nőket, fokozza kirekesztésüket. A bizottság elnöke, Thomas Hammarberg kijelentette, az iszlámgyűlölet és a muzulmánellenes előítéletek aláássák a toleranciát Európában. A törvényt megsértőket pénzbüntetés mellett hétnapos elzárásra is büntethetik Belgiumban. Franciaország volt az első európai ország, amely 150 euró büntetés terhe mellett tiltotta be a burkát és a nikabot. (L. I.)

Kínától tart Amerika
Csennai. India terjessze ki hagyományos befolyási övezetét Dél-Ázsián túlra, hogy versenybe szálljon Kína egyre magabiztosabb fellépésével a kontinensen – javasolta tegnap a dél-indiai Csennaiban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. A politikus egyben arra bátorította Indiát, hogy növelje befolyását Délkelet-Ázsiában, Kína hátsó udvarában és a csendes-óceáni térségben. (MTI)

Hazautaznak a gázai hajó utasai
Jeruzsálem. Az izraeli hatóságok által elfoglalt, Gázába tartó francia hajó mind a 15 külföldi utasa hazatérhetett tegnap estig – közölte egy izraeli tisztségviselő. Egy másik utas már elrepült az országból. A Méltóság nevű hajó Gázába tartott, tiltakozásul a palesztin terület izraeli zárlata ellen. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.