Röviden

MN
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heráti átvétel
Herát. Átvették a nyugat-afganisztáni Herát város feletti biztonsági ellenőrzést az afgán erők tegnap. Az azonos nevű tartomány székhelyén tartott ünnepségen több miniszter és Paolo Romani olasz gazdasági tárcavezető vett részt. (MTI)

Támogatáselvonás Latin-Amerikától
Washington. A washingtoni képviselőház szintén republikánus többségű külügyi bizottsága úgy döntött – 23:16 arányban –, hogy 2012-től megvonja eddig folyósított támogatásait öt latin-amerikai országtól, Nicaraguától, Venezuelától, Ecuadortól, Bolíviától és Argentínától. A bizottság egyik tagja elmondta, hogy a döntés nem vonatkozik az említett államokban működő civil szervezetekre. Az nem derült ki a bizottság határozatának szövegéből, hogy végül mennyit vonnak el a tárca működésére és a külügyi akciókra szánt 51 milliárd dollárból. (S. T.)

Nagyköveti kinevezések
Budapest. Schmitt Pál köztársasági elnök tegnap a Sándor-palotában adta át a kinevezését Magyarország új szingapúri, vilniusi, teheráni, oslói, tuniszi, athéni, tokiói, pozsonyi, új-delhi és dublini nagykövetének. A norvég fővárosban Jeszenszky Géza, az Antall-kormány egykori külügyminisztere, míg az ír fővárosban Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója képviseli majd hazánkat. (MN)

Lerombolták Hess sírját
Wunsiedel. Huszonnégy évvel a halála után felszámolták Rudolf Hess sírját a bajorországi Wunsiedelben. Mint Peter Seisser egyházi elöljáró megerősítette, a családdal egyeztetve már szerdán reggel kihantolták a holttestet. Hitler egykori helyettesének földi maradványait a terv szerint elégetik, majd a tengeren szétszórják a hamvakat. „Így akarjuk elejét venni annak, hogy Wunsiedel javíthatatlan egyének zarándokhelyévé váljon” – közölte Seisser. (MTI)

Új kormány Egyiptomban
Kairó. Letette a hivatali esküt az új egyiptomi kormány Eszám Saraf vezetésével. A miniszterek felét leváltották, azonban helyén marad Mohammed al-Gindi igazságügy-miniszter és Manszúr el-Eszávi belügyminiszter, akiknek a leváltását nyomatékosan követelték a demonstrálók résztvevői. (MTI)

Ír érseki kritika a Vatikánnak
Dublin. Dublin érseke is kritikával illette a Szentszék hozzáállását a katolikus tisztségviselők által elkövetett megrontási esetekhez. Diarmuid Martin „boszszúságának, szégyenkezésének és rémületének” adott hangot amiatt, hogy az egyházon belül léteznek olyan csoportok, amelyek szembeszegülnek a gyermekek védelmét célzó intézkedésekkel. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.