Röviden

MTI
2011. 07. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új alkotmány lép életbe Marokkóban
Rabat. Elsöprő győzelmet aratott a marokkói király alkotmányos reformtervezete a pénteki népszavazáson: az urnákhoz járulók 98,5 százaléka voksolt VI. Mohamed javaslataira. Az alkotmánymódosítás tervezete értelmében a jövőben a kormányfő abból a politikai pártból kerül majd ki, amely megnyerte a választást, s nem az uralkodó fogja kijelölni a mindenkori miniszterelnököt. A király emellett bizonyos jogköröket átruház a miniszterelnökre, aki feloszlathatja a képviselőházat. (MTI)

Offenzívára készül a líbiai ellenállás
Bengázi. A líbiai felkelők közölték tegnap: nagy offenzívára készülnek a következő 48 órában, hogy visszafoglalják a kormányerőktől a Tripolitól délre fekvő településeket, és ezáltal közelebb kerüljenek a fővároshoz, Moammer el-Kadhafi fellegvárához. (MTI)

Elsöprő győzelmet aratott Sinavatra
Bangkok. Az ellenzéki Pheu Thai párt óriási győzelmet aratott a tegnapi thaiföldi parlamenti választásokon a szavazóhelyiségből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések szerint, így várhatóan egyedül is kormányt tud alakítani, ami azonban megnöveli az újabb belpolitikai válság veszélyét. Thakszin Sinavatra volt kormányfő húga, Jinglak Sinavatra pártja 313 helyet szerzett meg az 500 parlamenti mandátumból, míg Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök Demokrata Pártja csak 152-t. (MTI)

Autonómiáról szavazó lengyelek
Varsó. Helyi népszavazást tartottak tegnap Szilézia autonómiájáról két kisebb dél-lengyelországi településen a Szilézia Autonómiájának Mozgalma szervezésében. A sziléziai vajdaságban fekvő Ledziny és Imielin választópolgárai véleményt nyilváníthattak arról, akarják-e, hogy Felső-Szilézia visszakapja az autonómiát, amellyel a két világháború között rendelkezett. A referendum eredményének semmilyen jogi következménye nincsen, pusztán informatív jellege van. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.