Röviden

2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Génmegőrzési pályázat
Július 15-től mintegy hárommilliárd forint támogatásra lehet pályázni az Új Magyarország vidékfejlesztési programból ritka és veszélyeztetett növények és mikroorganizmusok genetikai állományának megőrzésére. A hozzájárulás a mezőgazdaság biológiai sokféleségének megóvását segíti. A génmegőrzéssel foglalkozó gazdálkodó szervezetek a forrást a ritka vagy veszélyeztetett növényfajták felkutatására, gyűjtésére, a begyűjtött növények szaporítására használhatják fel. Mikroorganizmusok esetében a hasznos és káros tevékenységet végző mikroszervezetek és genetikai tulajdonságaik megtartásához kérhetnek hozzájárulást. A rendeletben rögzített kötelezettségeket öt évig kell vállalni, ez biztosítja, hogy az intézkedés eredményes legyen. (H. Gy.)

Döcög a szelektív gyűjtés
Tízből nyolc újrahasznosítható italoskarton – tejes- és gyümölcsleves doboz – még mindig a hulladéktelepeken végzi Magyarországon, mert az emberek 57 százaléka szerint nincs a közelében elegendő szelektív gyűjtősziget, 20 százalék pedig körülményesnek tartja a hulladék otthoni
különválogatását. Az Italoskarton Szövetség által elvégzett felmérésből kiderült, hogy a magyar lakosság 67 százaléka gyűjti szelektíven a csomagolási hulladékot, 43 százaléka pedig a hulladékká vált italos kartondobozokat is külön válogatja. Ezzel szemben az italos kartondobozoknak mindössze 17,7 százalékát gyűjtötték vissza és hasznosították újra. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.