Röviden

MTI
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérgek a háziporban
Porszívóval vett mintát a Levegő Munkacsoport egy ismert televíziós személyiség lakásában a háziporból, hogy azt egy svédországi laboratóriumban elemezzék. A vizsgált hálószobai porban többféle ftalát lágyítószert is talált a laboratórium, különösen a DINP nevű ftalát mennyisége volt kiemelkedően magas. Már számos ftalátról bebizonyosodott, hogy károsítja az emberi hormonrendszert, korai pubertást okoz, rontja a férfiak szaporodási képességét, sőt hozzájárulhat a mellrák kialakulásához is. A ftalátok azonban különösen a fejlődő gyermekekre, illetve a magzatokra jelentenek kockázatot, ezért az EU-ban már korlátozták ezeket a vegyületeket a gyermekkel kapcsolatba kerülő termékekben. A minta viszonylag magas koncentrációban tartalmazott ólmot is, amelynek idegrendszert romboló hatása bizonyítva van. Kiemelkedően mérgező metil-higanyt és a hormonrendszert károsító, felületaktív anyagként használt nonilfenolt is kimutattak a mérések. (H. Gy.)

Falvakat tüntet el a bioetanol
Kilátástalannak látják jövőjüket a Kenya egyik legfontosabb természeti területének számító Tana folyó deltavidékének lakói. Többségük kénytelen elhagyni otthonát, mert a kormány jóváhagyott egy bioüzemanyag-előállítási projektet. Gamba Manyatta helyén már alig áll néhány kunyhó, pedig korábban 427 család lakta. Mindenkinek szednie kellett a sátorfáját, ugyanis a területen a jövőben a bioetanol alapanyagaként szolgáló cukornádat és jatrofát termesztenek, amire a nairobi vezetés több külföldi cégnek, köztük a Bedford Biofuels kanadai és a G4 Industries brit vállalatnak adott engedélyt. (MTI)

Csehországban siker az elektronikus útdíj
Több mint négymilliárd koronát szedtek be elektronikus útdíjként az idei első fél évben Csehországban, ez több mint 30 százalékkal magasabb összeg, mint 2010 első hat hónapjában – közölte David Simoník, a rendszert üzemeltető társaság szóvivője. Júniusban éves szinten húsz százalékkal emelkedett a beszedett összeg. Simoník azonban emlékeztetett: azt is figyelembe kell venni, hogy januárban 25 százalékkal emelték az útdíjat. (MTI)

Természetfilmek Pusztaszeren
Kilencvenegy alkotást neveztek be az idei országos természetfilm-fesztiválra a hazai és a határon túli alkotók. Pusztaszer augusztus 5. és 7. között immár hetedik alkalommal ad otthont a rendezvénynek. A versenyben 56 alkotó, köztük hat határon túli természetfilmes műve vesz részt. Az egyes kategóriákban az amatőr és a professzionális filmesek külön indulhatnak, díjazásukra egymillió forint értékű pénz- és tárgyjutalmat szánnak a szervezők. (www.pusztaszer.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.