Röviden

MN
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban fektet be a szerb olajvállalat
Szélesíteni szeretné a tevékenységi körét a szomszédos országokban a Szerb Kőolajipari Vállalat (NIS) – jelentette be Kiril Kravcsenko. A vezérigazgató elmondta: ebben az évben 400 millió eurót fektetnek be a környező országokban, és jövőre is hasonló összeget invesztálnak ezekre a területekre. A szerb társaság egyike azon cégeknek, amelyek hamarosan elkezdhetik a makói gázmező kitermelését. (MN)

Két hétig léphetnek a neten vásárlók
Internetes vásárlás esetén az áru kézhezvételétől számítva két hetük lesz a vásárlóknak arra, hogy elálljanak a vásárlástól. E szabály mellett döntött tegnap az Európai Parlament. A téma néppárti jelentéstevője hangsúlyozta, az új irányelv jó példája annak, hogy a tagállamok közötti szorosabb együttműködés egyaránt előnyös a vásárlóknak és a kereskedőknek, mert mindkét fél érdekeit egyaránt figyelembe veszi. Az elfogadott irányelv értelmében pontosítják még a szállításra és a digitális letöltésekre vonatkozó szabályokat is. (L. I.)

Összefogás a drágulás ellen
Az élelmiszerárak ingadozásának letörésére fogadtak el akciótervet a G20 országok Párizsban tanácskozó agrárminiszterei. Döntöttek arról is, hogy az élelmiszerellátás szempontjából különösen sebezhető térségek közelében rendkívüli esetekben lehívható vésztartalékokat halmoznak fel, továbbá rögzítették azt is, hogy humanitárius okokból megtilthatók legyenek az exportkorlátozások. (MTI)

Rá kell írni a húsra a származási helyét
Támogatták a tagállamok az élelmiszerek megjelöléséről szóló kompromisszumot, amely a magyar elnökség és az Európai Parlament (EP) között jött létre. Az élelmiszerek jelöléséről szóló új uniós rendeletet július 5-én az EP plenáris ülése fogadja el. A jövőben az előre csomagolt élelmiszereken kötelező lesz feltüntetni az energiaértéket, a zsír, a telített zsírsavak, a szénhidrátok, a protein, a cukrok és a só mennyiségét. Az adatoknak olvashatónak kell lenniük. A hús, a zöldség és a gyümölcs esetében a származási országot is fel kell majd tüntetni. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.