Röviden

MN
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkerült Leonardo látható Londonban
Leonardo da Vinci egy közelmúltban előkerült festményét állítja ki a londoni National Gallery. A Salvator mundi című alkotás 1500 körül születhetett, Jézus felsőteste és arca látható rajta, amint egyik kezét áldásra emeli, a másikban pedig országalmát tart. A Salvator mundi része lesz a november 9. és 2012. február 5. közötti nagyszabású Leonardo-kiállításnak a National Galleryben. A festmény jelenleg egy konzorcium tulajdonában van, a társaságot egy New York-i magánkereskedő képviseli. (MN)

Képzőművészek Hajdúnánáson
Hatodszor rendezik meg a Hajdúnánási Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábort augusztus elseje és tizedike között. Az eseménysorozat 2006-ban indult. Az idei művésztelep augusztus 9-én kiállításmegnyitóval zárul majd. (P. Sz. E.)

A Maybach Zeppelin a raktárbázisra megy
Már csak három napig látható a Közlekedési Múzeumban a Maybach Zeppelin különleges luxusautó, a Múzeumok éjszakájára kiállított járművet július 18-án visszaszállítják a Közlekedési Múzeum Tatai úti raktárbázisára, ahol folytatódik az autó restaurálása. Az autó története nem ismert, az 1950-es években beszolgáltatott járművek közül került a gyűjteménybe. Az elterjedt legenda szerint Horthy Miklós kormányzó kapta ajándékba Hitlertől, erre azonban semmilyen bizonyító adat nincs. Más legendák szerint a Weiss család tulajdonában volt, a háború után pedig egy ideig Péter Gábor, az ÁVH vezetője használta. (P. Sz. E.)

Ritka avar kori dupla sír
A szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei a júliusi hőségben is rendkívüli intenzitással dolgoznak az M43-as autópálya Makó és az országhatár közötti nyomvonalán zajló ásatáson. Júniusban akkora előrehaladást értek el a szakemberek, mint a munka kezdetétől addig összesen. Az ásatás friss szenzációja, hogy Csanádpalota határában úgynevezett dupla sírt találtak a régészek. Ez a szakemberek szerint ritkának számít. A sír minden bizonnyal 7. századi, középavar kori. (P. Sz. E.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.