Röviden

MN
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reagálás az aggódó szenátor levelére
Washington. Levélben fordult az Amerikai Magyar Szövetség Benjamin Cardin demokrata párti amerikai szenátorhoz, aki a múlt héten Magyarországgal kapcsolatos nyilatkozatot tett közzé. Az 1906-ban alakult szövetség aggodalommal és megrökönyödéssel fogadta a szenátor Magyarországon veszélyben van a demokrácia című nyilatkozatát, mert úgy ítéli meg, hogy annak több megállapítása indokolatlan, s mert a nyilatkozat annak kapcsán született, hogy Budapesten felavatták Ronald Reagan szobrát és megnyitották a Tom Lantos Intézetet. (MTI)

Az EU vizsgálja a dán határellenőrzést
Brüsszel. Európai uniós szakértők ellenőrzik a következő napokban azokat az intézkedéseket, amelyeket Dánia vezetett be határainak újbóli, részleges ellenőrzésére. Cecilia Malmström, az EU belügyi biztosa tegnap bejelentette, arról kívánnak meggyőződni, hogy Dánia nem sérti-e a személyek szabad mozgásának elvét, illetve tiszteletben tartja-e az uniós szabályozást. (MTI)

Magyarország ismét a WikiLeaksben
Budapest. Újabb, Magyarországgal kapcsolatos amerikai diplomáciai táviratokat tett közzé a WikiLeaks oknyomozó hírportál. A 2006. szeptember 20-i és 22-i keltezésű táviratokat az Egyesült Államok akkori Sao Pauló-i főkonzulja írta a washingtoni külügyminisztériumnak címezve. Ezekben Christopher J. McMullen ismerteti Sao Pauló-i napilapok tudósítását azokról a budapesti tüntetésekről, amelyek Gyurcsány Ferenc (képünkön) őszödi beszédének kiszivárogtatása után kezdődtek. Az idézett sajtóelemzések említést tesznek arról, hogy az EU-ba csatlakozni vágyó országok közül a 2000-es évek elején Magyarország volt a legfelkészültebb, 2004-es csatlakozása után azonban lemondott addig folytatott szigorú gazdaságpolitikájáról. A cikkek szólnak arról is, hogy miként manipulálta a gazdasági adatokat a Gyurcsány-kormány. (MN)

Afgán merénylet
Kabul. Egy öngyilkos merénylő öt francia katonát megölt és több afgánt megsebesített tegnap a Kabultól északkeletre lévő Tagabban. (MTI)

Cáfolják a német tervek eltűnését
Berlin. Cáfolta a német szövetségi hírszerzés vezetője, hogy szupertitkos építési tervek tűntek volna el a tervezett új berlini központ felvonulási területéről. Ernst Uhrlau elismerte, hogy egyes dokumentumok eltűntek, de alaptalannak nevezte azt a sajtóértesülését, hogy fontos biztonsági információkat tartalmazó terveknek veszett nyoma. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.