Röviden

MTI
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akadályelhárítás
Összesen 871, az eljárásokat akadályozó, avítt országgyűlési határozat hatályon kívül helyezését hagyta jóvá tegnapi ülésén a kabinet – közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Kovács Zoltán elmondta: a közigazgatási apparátus a 2010 májusa előtti parlamenti határozatokat vizsgálta át, és 871 olyan határozatnak a hatályon kívül helyezését kezdeményezte, amely a hétköznapokban a különböző eljárásokban mind a mai napig gátolta a hatékony működést. A 871-ből 171 határozat még 1990 előtti, van közöttük egészen 1958-ig visszanyúló avítt, értelmetlen rendelkezés is – tette hozzá. (MTI)

Ideiglenes szenátus
Megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) ideiglenes szenátusa, amely 2012. január 1-jéig előkészíti az új egyetem működését – közölte Kis Norbert, a Nemzeti Közigazgatási Intézet főigazgatója. A három egyesülő felsőoktatási intézmény, illetve kar – a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara, a Rendőrtiszti Főiskola és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem – közössége által megválasztott testület egyhangúlag fogadta el működési szabályait és 2011. évi munkatervét. Az új intézmény 2012. január 1-jén jön létre. (MTI)

Megkötik a szerződéseket
Megkezdődött a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) támogatási szerződéseinek megkötése – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Az NCA pályázataiért felelős Wekerle Sándor Alapkezelőhöz összesen 15 650 pályázat érkezett, ezek formai ellenőrzése és elbírálása megtörtént. (MTI)

Bogyiszlói feltétel
Egy készülő önkormányzati rendelet szerint az ebtartás szabályainak a betartásához kötnék a szociális segélyeket a Tolna megyei Bogyiszlón. Tóth István (Fidesz–KDNP), a község polgármestere elmondta: a helyi képviselő-testület várhatóan júliusi ülésén módosítja a helyi szociális rendeletet. Bogyiszlón eddig több mint száz ebet vettek fényképes nyilvántartásba, amelyben a fotók a kutyát és a tulajdonost együtt ábrázolják. A polgármester szerint azonban ez sem jelent megoldást, mivel több tulajdonos ennek ellenére letagadja, hogy ő az állat gazdája. Elmondta, a kóbor ebek törvény szerinti befogása, tartása évi két-három millió forintjába kerülne egy kistelepülésnek, ezt nem tudják vállalni. (MTI)

Önálló buszsáv a régi Budaörsi úton
Az útpálya szélesítésével alakítják ki a buszsávot a régi Budaörsi úton, a virágpiac és a Gazdagréti út között – közölte tegnap a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. A napokban aszfaltoznak, és július végétől adják át az új szakaszt. Korábban Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester a Budaörsi út azon szakaszán állíttatta le a munkálatokat, ahol a korábbi forgalmi sávból akarták leválasztani a buszsávot, ezzel hatalmas dugókat és felháborodást okozva. A régi Budaörsi úti buszsáv 255 millió forintba kerül, amelynek 85 százalékát az EU finanszírozza. (Sz. Zs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.