Röviden

MTI
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb flotta készül Gázába
Tel-Aviv. Izrael vasárnap „veszélyes provokációnak” nevezte, hogy huszonkét ország aktivistái a jövőn héten tíz hajón humanitárius segéllyel Gázába indulnak. Bejelentették: évekre kitiltják az országból a nemzetközi sajtó azon képviselőit, akik felszállnak a flottilla hajóira. 2010 májusában kilenc aktivista meghalt, amikor az izraeli haditengerészet elfoglalta a segélyflottilla vezérhajóját, a török Mavi Marmarát. Közben Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy elfogadja a német közvetítést kormánya és a palesztin radikális szervezet, a Hamász közötti fogolycseréről, amelynek egyik alanya a Hamász által öt éve elfogott Gilád Salit izraeli katona.

Alijev békéről és fegyverkezésről
Baku. Azerbajdzsán folytatja a hegyi-karabahi konfliktus rendezésére irányuló diplomáciai erőfeszítéseket – jelentette ki vasárnap Ilham Aliyev azerbajdzsán elnök a fegyveres erők napján tartott katonai díszszemlén. Mindazonáltal leszögezte: a rendezés érdekében Azerbajdzsánnak több területen, így katonai téren is még erősebbnek kell lennie, és az államnak mindent meg kell tennie a hadsereg és annak anyagi-műszaki felszereltsége erősítéséért. (MTI)

Amerika aggódik Timosenko sorsáért
Washington. Politikai indítékokat sejt Washington Julija Timosenko (képünkön) volt ukrán kormányfő ellen kezdődött bírósági eljárás mögött. Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az Egyesült Államokat aggasztja az, hogy Ukrajnában az ellenzék képviselői ellen bírósági eljárások kezdődtek szemlátomást politikai motivációból. (MTI)

Irán készül
Teherán. Nagyszabású hadgyakorlatot tartanak az iráni Forradalmi Gárda rakétaegységei.
A Nagy Próféta–6 kódjelű hadgyakorlat hétfőn kezdődik, ennek során rövid, közepes és nagy hatótávolságú Szadzsil, Fateh, Gijam és Sahab–2 rakétákat indítanak. (MTI)

Kiváltott gyilkos
Rijad. A jakartai kormány közel 100 millió forintnyi kárpótlás megfizetését vállalta magára, amivel elkerülhetővé vált egy Szaúd-Arábiában gyilkossággal vádolt indonéz nő lefejezése. Az Arab News napilap jelentése szerint az indonéz kormány átutalta a pénzt az áldozat családjának. A kiváltott nő azt vallotta tárgyalásán, hogy önvédelemből gyilkolt, mert jemeni származású munkaadója erőszakot akart elkövetni rajta. Jakarta múlt csütörtökön jelentette be, hogy augusztus 1-jétől nem engedélyezik a vendégmunkásoknak a szaúdi munkavállalást mindaddig, amíg nem állapodik meg a két ország a munkások jogbiztonságáról. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.