Röviden

MN
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem nyugszanak a sírrongálók
Ismeretlen tettesek újabb síremléket, egy nemrég feltárt tumbát törtek darabokra csákánnyal a kolozsvári Házsongárdi temetőben. A hét elején a temető szakemberei műemlék sírok felmérését végezték, ennek során az egyik sírásó bukkant a tumbára, amelyet sikerült megtisztítaniuk, így kiderült, hogy a felirat magyar, a Péter nevet tisztán el lehetett olvasni. Másnapra azonban vandálok teljesen tönkretették. (MTI)

Szellemi örökség az Emmausz-járás?
A Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottsága a nemzeti jegyzékre felveendő örökségnek javasolta a bólyi Emmausz-járást, a pünkösdi templomdíszítést Mendén és a mohai tikverőzést. Arról, hogy a kiválasztott egyházi és hagyományőrző népszokások felkerülhetnek-e a listára, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter fog dönteni. (MN)

Előkerült a Kádár-filmarchívum
A Mokép archívumát rendszerező szakemberek rábukkantak arra a filmantológiára, amely az egykori Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának és Kádár János pártfőtitkárnak állt személyes rendelkezésére. A Kádár-filmarchívum darabjai között olyan filmtörténeti jelentőségű szovjet alkotások is találhatók, mint Szergej Eizenstein és Grigorij Csuhraj művei, ám a nagy többség amerikai vagy nyugat-európai gyártású film. (MTI)

Üres a győri frigyláda
Leemelték talpazatáról a győri frigyládát, amelyet III. Károly emeltetett az 1730-as években. A közbeszéd szerint a frigyládában elvileg az 1730-as úrnapi körmenetben leesett és összetört oltáriszentség darabjai és korabeli dokumentumok lehettek. A frigyládában azonban kinyitása után semmit nem találtak. A műemléket azért emelték le helyéről, mert felújítják a szoboregyüttest. A városüzemeltetést végző önkormányzati cég, a Győr-Szol Zrt. megbízásából Schütz Zoltán főrestaurátor és munkatársai végzik Antonio Corradini alkotásának restaurációját, a várhatóan tizenötmillió forintból megvalósuló munka októberben fejeződik be. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.