Röviden

MN
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bankadót vezetett be Szlovénia
Bankadó bevezetéséről döntött szerdán késő este a szlovén kormány. Általános szabály, hogy a bankoknak az év végén a mérlegfőösszeg 0,1 százalékát kell befizetniük az államkasszába. Mentesülnek az adófizetés alól azok a pénzintézetek, amelyek évente legalább öt százalékkal bővítik a vállalatok számára nyújtott hiteleiket, s azok a bankok is kedvezményt kapnak, amelyek mérlegfőösszegük 60 százalékáig nyújtanak hiteleket a vállalkozásoknak. A különadóból évi ötmillió euró bevételt vár a kormány. (MTI)

Nagyobb profit a JP Morgannél
A vártnál jobb, 13 százalékos profitnövekedéssel zárta a második negyedévet a JP Morgan amerikai bankóriás. Az amerikai pénzügyi vállalkozások közül eredményét először közlő bank 5,4 milliárd dolláros profitról számolt be. A cég árbevétele a várt 25,02 milliárd dollárral szemben 27,4 milliárd dollár lett. A bank a 2008-as válságot jól vészelte át, sőt, terjeszkedni is tudott, hiszen fillérekért vásárolta föl a Bear Stearns befektetési bankot és a Washington Mutual hitelintézetet. (MTI)

Megalakult a cukorbizottság
Megtartotta alakuló ülését a cukorgyárak privatizációját vizsgáló 16 fős bizottság, amely hetente ülésezik, s fél éven belül készíti el jelentését. A vizsgálat során választ keresnek arra, hogy milyen mulasztások történtek a magánosítás kapcsán, milyen jogszabályi felhatalmazás alapján és milyen feltételekkel szerződtek az új tulajdonosokkal, illetve ki, mikor és hogyan ellenőrizte az új tulajdonosok által vállalt kötelezettségek betartását. (H. P.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.