Sérülnek a fogyatékos emberek jogai

Még mindig nem biztosítottak annak feltételei a hazai jogban, hogy minden fogyatékos embernek garantálják az önkormányzatok a szolgáltatásaikhoz való hozzáférést – hívta fel a figyelmet az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté arra kérte a nemzeti erőforrás minisztert, kezdeményezze az erre vonatkozó jogszabály felülvizsgálatát.

Mizsei Bernadett
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy civil szervezet panaszának kivizsgálása nyomán Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa rámutatott: a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény rendelkezései nincsenek összhangban egymással, és ez sérti a jogbiztonságot, illetve a hátrányos megkülönböztetés tilalmát.
A beadvány szerint a civil szervezet az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól (EBH) hiába kérte, hogy az állapítsa meg: Vecsés önkormányzata megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. Mint írták, már 2008 végén lejárt a feltételek megteremtésének határideje, Vecsésen mégsem teszik lehetővé a fogyatékos emberek egyenlő esélyű hozzáférését a helyi közszolgáltatásokhoz, konkrétan az egészségügyi alapellátásokhoz. Az EBH azonban az eljárást felfüggesztette, és állásfoglalást kért, milyen jogszabályt is kell alkalmazni az ügyben.
Közleményében az ombudsman megjegyzi, a magyar jog különbséget tesz a települési és megyei önkormányzatok között, valamint a település lakosságának lélekszáma és egyes közszolgáltatások szerint abban, meddig kellett megteremteni az egyenlő esélyű hozzáférést a közszolgáltatásokhoz. Idetartozik egyebek mellett az, hogy hol és mikorra történjen meg az épületek fizikai akadálymentesítése, a rámpa, a vakvezető sáv, a kapaszkodók létesítése, továbbá a mozgás-, hallás-, látás-, mentális és kommunikációs segítő eszközök használatának biztosítása. – Az értelmezési nehézséget a településtípusok kötelezettségeit részletező táblázat okozza – olvasható a dokumentumban.
Az állampolgári jogok biztosa arra kérte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, kezdeményezze a jogszabály felülvizsgálatát, egyértelművé tételét, valamint mérje fel, melyek azok a közszolgáltatások, amelyekben nem garantált az egyenlő esélyű hozzáférés, annak megteremtésére pedig készüljön részletes és átlátható ütemterv.
Mint arról korábban beszámoltunk, a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság országos felmérést indít, hogy megtudja, mely régiók maradtak el az akadálymentesítéssel. A kormány nyolcmilliárd forintot különített el a 2011–2013-as időszakra, hogy országos szinten megvalósulhasson az akadálymentesítés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.