Sikeres a Sapientia

Pataky István
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy friss bukaresti kutatás szerint a magyar tannyelvű erdélyi Sapientia a legelismertebb romániai magánegyetem. A felsőoktatási intézmény az első helyre került azon a listán, amelyet az egyes egyetemek oktatói által készített és a nemzetközileg jegyzett tudományos folyóiratokban közölt szakdolgozatok száma alapján állítanak össze. „Kilencéves tudományos munka eredménye ez az elismerés” – nyilatkozta a Székelyhon.ro hírportálnak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Gazdaság- és Humán Tudományok Karának dékánja. Makó Zoltán elmondta, „mivel az EMTE 2001-ben alakult, az első években a lista utolsó felében tanyáztunk, ám az elmúlt időszakban egyre jobb helyezéseket értünk el”. Hozzátette, kollégái többnyire külföldi lapokban közölték tudományos munkájuk nagy részét, tekintve hogy Romániában csak három, Magyarországon pedig két olyan tudományos szaklap létezik, amelyeket nemzetközi szinten is jegyeznek. Az Ad Astra Egyesület kutatásai alapján egyébként a kolozsvári Babes– Bolyai Tudományegyetem a legjobb állami felsőoktatási intézmény Romániában.
Bár népszerűségét és sikerességét nehezen lehet kétségbe vonni, a Sapientia akkreditációja egyelőre késik. Dávid László, az intézmény rektora a bukaresti Új Magyar Szónak azt mondta, gyors döntésre van szükség az EMTE elismerésével kapcsolatban, mert félő, hogy politikai viták tárgyává válik az egyetem jövőjét meghatározó folyamat. Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes kedden írta alá az akkreditációról szóló törvénytervezetet, az oktatási minisztérium által kedvezően értékelt jogszabály hamarosan a kormány elé kerül. A felsőoktatás minőségét ellenőrző román intézmény már tavaly zöld jelzést adott az akkre-ditációhoz, az ehhez szükséges törvényalkotási folyamat azonban elhúzódott. A oktatási tárcánál az év végére vagy a következő év elejére várják a jogszabály elfogadását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.