Soha nem látott rekordon a mérlegünk?

Hírösszefoglaló
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltehetően az idei első negyedévben érhette el csúcsát a válság kezdete óta egyre javuló folyó fizetési mérleg – vélekedtek a Napi Gazdaság tegnapi számában megkérdezett elemzők, akik a ma megjelenő statisztikai adatoktól 900 millió eurós többletet várnak. Ha ez bekövetkezik, akkor soha nem látott rekordra ugorhat Magyarország folyó fizetési mérlege. A szakemberek szerint a következő negyedévekben lassan csökkenhet a többlet, ám még így is elérhető lehet a tavalyi kétmilliárd eurós szufficit.
A kiemelkedően jó eredmény mögött – mondták a napilapnak nyilatkozó elemzők – továbbra is az erős külkereskedelem, a nagyon jól teljesítő hazai export áll. Mint ismert, a válság hatására jelentősen visszaesett az import Magyarországon, és a kilábalás elindulása után a hazai kivitel – főképp a németországi kereslet erősödése miatt – gyorsabb ütemben volt képes növekedni, mint a behozatal. Megfigyelhetők olyan tényezők is, amelyek a folyó mérleg gyengítésének irányába mutatnak. Így például a külföldi tulajdonú vállalatok egyre jobb jövedelmezősége miatt az országból kivitt pénzek összege is nő, ha ezt némileg tompítják is a különadók – jegyezte meg az egyik megkérdezett szakember. A két tényezőből azonban az előbbi dominanciája figyelhető meg egyelőre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.