Sok véradó visszaél az útiköltség-térítéssel

Szigorítja a kormány a véradásról szóló rendeletet, mert az utóbbi időben megszaporodtak az útiköltség-térítéssel kapcsolatos visszaélések.

Munkatársunktól
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első negyedében már anynyi pénzt fizetett ki a véradók utazási költségtérítésére az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), mint tavaly egész évben. Az eddig hatályos rendelet alapján ugyanis a vérellátónak nincs lehetősége arra, hogy az utazásiköltség-számítás alapját képező helyszínek, távolságok valóságtartalmát vizsgálja. Mint ahogy annak vizsgálatára sem, vajon a véradásért utazott-e valaki az ország egyik pontjáról a másikba. Sőt, még akkor is jár a költségtérítés, ha a véradás nem sikerül, mert a donornak olyan egészségügyi problémája van, ami miatt a véradásból kizárható, és ez számára is ismert tény.
Ha a véradók a jelenlegi ütemben „hívják le” az utazásiköltség-térítést, akkor az év végéig akár több száz millió forintos többletforrásigény léphet fel az OVSZ-nél – olvasható a rendelet indoklásában.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium ezért szigorítaná a szabályozást, az erről szóló tervezet már felkerült a kormány honlapjára. Az új verzió szerint a donornak azt a tartózkodási helyét kellene figyelembe venni, amely az OVSZ által működtetett országos véradó-nyilvántartó rendszerben szerepel. A költségtérítés csak annyi lenne, amennyibe az ehhez legközelebbi vérellátóhoz való eljutás kerül, méghozzá az illető által igénybe vehető utazási kedvezményekkel elérhető legolcsóbb tömegközlekedési menetjeggyel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.