Sokkal olcsóbbak a lakótelepi ingatlanok

Nehéz meghatározni, hogy a téglaépítésű lakások négyzetméterára mennyivel haladja meg a panelekét, azonban ha a fővárost tekintjük, van olyan kerület, ahol a különbség tíz- és olyan is, ahol százszázalékos. Vidéken negyven-, Budapesten – átlagosan – minimum harmincszázalékos a differencia.

Szabó Emese
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti panellakások átlagos négyzetméterára 189 ezer forint. Kerületenként azonban árnyaltabb a kép, ugyanis míg a budai Hegyvidéken – ahol alig van házgyári lakás – 381 ezer forint a panelek átlagos négyzetméterára, addig a szintén budai, ám lakóteleppel „jól felszerelt” Óbudán átlagosan 199 ezer forint – derül ki az Ingatlan.com statisztikáiból. Az összesítésből az is látszik, hogy ez az ár Pestről nézve magasnak számít, hiszen Újpesten átlagosan 176, Kőbányán pedig 165 ezer forintos négyzetméteráron is lehet panelotthont venni. A kép akkor igazán beszédes, ha a házgyári lakások árait összevetjük a téglaotthonokéival. Ekkor kiderül, hogy a főváros téglaépítésű ingatlanjainak átlagos négyzetméterára 356 ezer forint, azaz kétszer annyi, mint a paneleké. Figyelemre méltó, hogy kerületenként a különbség nem mindenhol drasztikus: a Hegyvidéken például 424 ezer forint az átlagos négyzetméterár, azaz a téglalakások itt csak nagyjából tíz százalékkal drágábbak a paneleknél. Más a helyzet Óbudán, ahol a téglaotthonok átlagos négyzetméterára 428 ezer forint, azaz kétszerese a házgyári otthonokénak. A különbség a pesti oldalon is említésre méltó: az újpesti téglalakások 270 ezer forintos árai például ötven százalékkal haladják meg a panelekéit. Hasonló a helyzet Kőbányán, ahol a differencia negyvenszázalékos.
Vidéken a kép egységesebb, ugyanis a házgyári lakások ára mind Debrecenben, mind Miskolcon, Győrben, Pécsett és Szegeden negyven százalékkal múlja alul a téglalakásokét. E településeken a panelek átlagos négyzetméterára 145 és 171 ezer forint között mozog, míg a téglaotthonoké 205 és 246 ezer forint között alakul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.