Speciális magyar éremeső Athénban

A. Jászó Anna
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A speciális olimpiák történetében az idén második alkalommal Európa volt a házigazdája a nyári világjátékoknak; a görög főváros, Athén látta vendégül a sportolókat. A speciális olimpia az értelmi sérült emberek olimpiája. A mozgalom meggyőződése, hogy megfelelő segítséggel az értelmi sérült emberek is képesek tanulni, ezáltal a társadalom aktív és hasznos tagjává válni. Ezzel párhuzamosan pedig élvezni az élet adta örömöket a munkában, az emberi kapcsolatokban, a szabadidős tevékenységekben és a sportban is.
Az idei, 13. nyári világjátékon június 25-től június 3-ig zajlottak a versenyek, amelyeken 185 ország 7500 sportolója mérte össze tudását 22 sportágban. Emellett 3000 játékvezető és bíró, valamint 25 000 önkéntes segítette a játékok lebonyolítását, s 3000 médiamunkás tudósított az eseményről.
Hazánkat összesen 31 egyesület 76 sportolója képviselte 13 sportágban. Speciális olimpikonjainkat bizonyítási vágy, elszántság, küzdeni tudás és jókedv jellemezte a versenyek alatt. Sok és kitartó munkájuknak meg is lett az eredménye, hiszen versenyzőink összesen 51 arany-, 32 ezüst- és 25 bronzérmet szereztek az ókori kultúra bölcsőjében.
Sportolóinkat több nagy nemzetközi megtiszteltetés is érte. Az egy ezüst- és öt bronzérmet szerzett tornászról, Depner Thomasról egy nemzetközi stáb kisfilmet készített az SOI, vagyis a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség részére. Úgy ítélték meg, hogy a magyar fiatalember szemet gyönyörködtetően mozog a szereken, és ezt szívesen megmutatnák a külföldi szakembereknek, érdeklődőknek is.
Több világsztárral és közéleti személyiséggel is találkozhattak a sportolók, így például Karolosz Papuliasz görög köztársasági elnökkel, Timothy Shriverrel, a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség elnökével, Vanessa Williams amerikai színésznő-énekesnővel, Stevie Wonder többszörös Grammy-díjas amerikai popénekessel, Nadia Comaneci olimpiai bajnok tornásszal és Michelle Kwan ötszörös világbajnok műkorcsolyázóval.
A világjátékokon hazánkat Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára, Tóth József, Magyarország athéni nagykövete, Hrutka János, labdarúgó-válogatottunk és az FTC korábbi játékosa, jelenleg játékos-menedzser, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség tiszteletbeli futballnagykövete képviselte az összejöveteleken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.