Szabálysértési nagyüzem

Nagy Áron
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem félezer szabálysértőt állított bíróság elé a miskolci rendőrkapitányság az év első felében – tájékoztatott a Police.hu. A rendőrségi portál szerint volt olyan nő, akit nyolcszor vettek lopás miatt szabálysértési őrizetbe. Az összegzés szerint a rendőrség az év eleje óta összesen 483 szabálysértőt vett őrizetbe, illetve állított bíróság elé. Az esetek zömét a tulajdon elleni szabálysértések teszik ki. Ezek mellett a garázdák, illetve a tiltott kéjelgők érték el a második és harmadik helyet az összesített rangsorban. A szabálysértési őrizetbe vett, majd bíróság elé állítottakat átlagban háromtól 15 napig terjedő elzárásra, illetve tízezer forinttól harmincezer forintig terjedő pénzbírságra ítélték. A tiltott kéjelgők közül van olyan nő, aki már tucatszor járta végig a hatósági procedúrát, de nem ritka, aki nyolcszor, tízszer teszi meg ugyanezt – olvasható a Police.hu oldalon. A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, nemegyszer fordult már elő, hogy ha például csendháborítás szabálysértésének gyanúja miatt intézkedtek a járőrök, akkor az érintettek verbálisan és fizikailag is ellenálltak az eljárásnak. Ilyen esetekben a rendőrök garázdaság szabálysértése miatt őrizetbe vehetik a terhelteket. Az elmúlt hónapokban ily módon előállított garázdákat a bíróság elzárással sújtotta.
A közlemény emlékeztet arra, hogy a hatályos jogszabályok értelmében a rendőrségi elzárással is sújtható szabálysértés esetén (a többi közt járművezetés eltiltás tartama alatt, önkényes beköltözés, tiltott kéjelgés) – ha tettenérés történt – az eljárás alá vont személyt gyorsított bírósági eljárás lefolytatása céljából őrizetbe veheti. A szabálysértési őrizet a bíróság érdemi határozatának meghozataláig, de legfeljebb hetvenkét óráig tarthat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.