„Szadista” ukrán nyugdíjreform

Székely Gergely
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszabb időt kénytelenek majd a társadalom javára végzendő hasznos munkával eltölteni az ukránok. A parlament maratoni, tegnap éjszaka véget érő ülésén elfogadott nyugdíjreform értelmében ugyanis a nők már 60, a köztisztviselőként dolgozó férfiak pedig 63 évesen mehetnek nyugdíjba. Ezzel együtt 10 évvel megemelték a szolgálatban eltöltendő időt is. Következésképpen a nőknek a jövőben már 30, a férfiaknak pedig 35 évet kell munkaviszonyban eltölteniük ahhoz, hogy nyugdíjellátásra jogosultak legyenek. A parlament korlátozta, a megélhetési minimum tízszeresének az öszszegében határozta meg a legmagasabb nyugdíj összegét, ami ily módon 7640 hrivnyát 175 ezer forintot) fog kitenni. Sajtójelentések szerint a korlátozást visszamenőlegesen a már korábban megállapított nyugdíjakra is kiterjesztik.
A legfontosabb kérdésre azonban, hogy miképpen lehetne bent tartani, illetve bevezetni az ukránokat a munka világába, a nyugdíjtörvény nem ad választ. A Világbank szerint is ötmillióra tehető az árnyékgazdaságban foglalkoztatottak száma. Korántsem véletlen tehát, hogy az ellenzék a reformot nyilvánvaló szadizmusnak nevezte. Szakértők szerint az új törvény, amely csupán a nyugdíjalapba befolyt pénzek elosztásának bizonyos átrendeződését, s nem pedig a rendszer teljes strukturális átalakítását jelenti, csak felgyorsítja annak teljes összeomlását.
A Szakszervezetek Nemzeti Fórumának elnöke, Miroszlav Jakibcsuk úgy véli, hogy a reformra, amely valójában semmit nem old meg, a parlament csak azért bólintott rá, hogy eleget tegyen a Nemzetközi Valutaalap követelésének, és hozzájuthasson a készenléti hitel újabb, mintegy 1,5 milliárd dolláros tételéhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.