Szállíthatatlan GM-kukorica

Miközben pereskedések sora várható a génmódosított vetőmaggal elkövetett szennyezés miatt, a megsemmisítésre ítélt kukoricát el sem lehet szállítani az érintett területekről. Az ilyen termést legfeljebb zöldtrágyaként szánthatják be a földbe a gazdálkodók.

Dénes Zoltán
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább növelheti a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) által a génmódosított növényekkel szennyezettnek talált területeken gazdálkodók gondjait, hogy az MGSZH július 21-i határidőt írt elő számukra a földeken lévő növények megsemmisítésére. Mindez azért érdekes, mert a gazdáknak a munkálatok megkezdése előtt meg kell várniuk az MGSZH értékbecslőjét, hogy megállapítsa a kukorica betárcsázása miatt keletkezett károk mértékét. Tegnap délután azonban lapunknak még egy termelő sem tudott arról beszámolni, hogy ez megtörtént volna. Az érintettek arról tájékoztatták a Magyar Nemzetet, hogy a kivágandó kukoricát állataikkal sem etethetik meg, legfeljebb zöldtrágyaként szánthatják be a földbe. Számukra ez felbecsülhetetlen kárt okoz, mivel a szükséges takarmányt kénytelenek lesznek a kiszámíthatatlan piacról beszerezni. A termelők úgy tudják, kimondottan tilos a növények szállítása is, mivel fennáll az útvonalon lévő ültetvények beszennyezésének veszélye. A gazdálkodók arról is beszámoltak, hogy a szennyezett vetőmag elterjesztésével megvádolt egyik cég, a Monsanto Hungária Kft. még azelőtt megkereste őket, hogy kézhez vették volna a hatósági határozatot kukoricájuk megsemmisítéséről. A Monsanto egyébként már a bírósághoz fordult, kérve a határozatok végrehajtásának felfüggesztését. Az MGSZH eljárását a másik érintett társaság, a Pioneer Zrt. is kifogásolta, és ugyancsak bírósági pert helyezett kilátásba. Ettől függetlenül mindkét cég úgy nyilatkozott, hogy kifizeti a gazdák kárát.
Mint arról korábban beszámoltunk, a szakigazgatási hivatal laboratóriumi vizsgálataira hivatkozva eddig 950 hektárnyi területen semmisíttette meg a kukoricaültetvényeket, és várhatóan további 2500 hektáron fogja ugyanezt elrendelni, miután az ott elvetett vetőmagokat génmódosított (GM) vetőmaggal szennyezettnek találta. A szóban forgó vetőmagokat kisebb részben a Pioneer, nagyobb részben a Monsanto hozta be az országba Horvátországból, illetve Romániából.
A kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) álláspontja az ügyben egyértelmű: GM-vetőmagot vagy -növényt sem elvetni, sem pedig betakarítani nem lehet Magyarországon. A hatályos jogszabály értelmében a GM-növényt vagy -vetőmagot meg kell semmisíteni, és a VM ennek megfelelően fog eljárni. A szaktárca egyébként már rendeletet is módosított. Eszerint minden GMO-szeny- nyeződést tartalmazó vetőmag köztermesztésbe vonása, forgalomba hozatala jogszabálysértő.
A GMO-mentességéért magyarországi előállítású vetőmag esetén annak előállítója, más esetben az első magyarországi forgalmazója felel. A kormány a múlt szerdán döntött arról is, hogy a lehető legerélyesebben fellép a GM-vetőmagokat forgalmazó cégek ellen, ezért kezdeményezte a büntető törvénykönyv és a vonatkozó jogszabályok módosítását a szigorúbb büntethetőség érdekében.
A hivatalos adatok szerint a nálunk termelt vetőmag ma már döntően a biotechnológiában is érdekelt cégek fajtái közül kerül ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.