Szegednyi Naprendszer

MN-összeállítás
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szegedre méretezett Naprendszer-túraútvonalat készített nemrég a Partiscum Csillagászati Egyesület (Pacsi), amely szerdán jelentette be, hogy elkészült útlevelük is. Ez arra hivatott, hogy eligazítsa a bolygóközi vándorokat a planéták és a Tisza-parti város nevezetességei között, rövid leírásokat adva a látottakról – tájékoztatott honlapján a civil szervezet. A beszámoló szerint több külföldi egyetemi városban már régóta működnek hasonló modellek, ahol végigsétálva a valóságban is megérthetők a Naprendszer méretei. A szervezet úgy véli, nemcsak az iskolai oktatásban használhatók a hasonló útvonalak, de egyben igazi turistacsalogató látványosságok is. A Pacsi azt ígéri, hamarosan hozzáférhető lesz az a hanganyag, amelyet akár mobiltelefonról is hallgathatnak majd a túrázók.
A szegedi Naprendszer-túra egyébként öt kilométer hosszan szeli át a várost. Az indulási pont – azaz a Naprendszer középpontja – a Móra Ferenc Múzeum előtti parkban található, ahol 110 cm-es Nap-modellt helyeznek el. A következő égitestek – a 0,4 cm-es Merkúr, a 0,95 cm-es Vénusz, és az 1 cm-es Föld, valamint a félcentis Mars – még jól látható távolságban, a Tömörkény Gimnáziumig néhány perces sétával is végiglátogatható. Innen már valóban nagy utat kell bejárnia a vándoroknak, hogy a 11,2 cm-es Jupitert az Aradi vértanúk terén elérjék, majd a Szentháromság utcán haladva, a Nagykörút végén a 9,2 cm-es Szaturnusszal találkozhassanak. A Mátyás téri ferences templomot érintve Alsóváros házai között, a Bálint Sándor- emlékháznál érjük el a 3,7 cm-es Uránuszt, hogy tovább haladva, a Pick szalámigyáron túl, Szeged déli határában, Kecskéstelepen, a Partiscum Csillagászat Egyesület csillagvizsgálójánál a 3,6 cm-es Neptunusszal érjen véget a sétánk. Aki még bírja, kisétálhat a Belvárostól közel 5 kilométerre található Szegedi repülőtérre, ahol a Plútó 0,2 cm-es modelljét állítják majd ki – közli honlapján az egyesület.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.