Székhelyet vált a kormány

Egy határozati javaslat szerint a kabinetnek 2014-ig ki kellene költöznie a Parlamentből. Úgy tudjuk, a Sándor-palotával nem, de a budai Vár egyéb részeivel kapcsolatban vannak kormányzati elképzelések. A kormánypárti előterjesztés elfogadásával az Országgyűlés előtti Kossuth tér állami tulajdonba kerülne. Ezzel a lépéssel a kormánypártok megteremtenék az ott található szobrok áthelyezésének lehetőségét is.

Szilágyi Richárd
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz és a KDNP közös országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi, hogy a kormány 2014-ig költözzön ki a Parlamentből, az Országház előtti Kossuth tér pedig kerüljön az állam kizárólagos tulajdonába és vagyonkezelésébe. Balsai István (Fidesz), az indítvány egyik előterjesztője lapunknak azt mondta, hogy a kezdeményezés véget vet annak az 1944 óta fennálló állapotnak, hogy a kormány és az Országgyűlés egy épületben működik. A parlament alkotmányügyi bizottságának elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök tud a kezdeményezésről, és Kövér László házelnökkel együtt támogatja a hatalmi ágak szétválasztását is szimbolizáló költözést.
A kormány megvárja, hogy milyen döntést hoz az Országgyűlés, azt tanulmányozza majd, és a szükséges választ meg fogja adni a parlamentnek – reagált a kabinet költözéséről szóló határozati javaslatra Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Lapunk kormányzati forrásból úgy tudja, hogy a kabinet tervei között nem szerepel önálló kormányzati negyed létrehozása. Névtelenséget kérő forrásunk a lehetséges helyszínek között említette a Néprajzi Múzeum épületét. – A Sándor-palotával nem, de a budai Vár egyéb részeivel kapcsolatban vannak kormányzati elképzelések – válaszolta azon kérdésünkre, hogy a várnegyed szóba került-e kormányzati körökben.
– A parlament régi méltóságának visszaállítása mellett a Kossuth téri szobrok és emlékművek méltó elhelyezése is célja a tervezetnek – mondta lapunknak Balsai István. A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy ez érintheti-e bármilyen formában Károlyi Mihály szobrát, a fideszes politikus azt mondta, hogy ebbe a szobrok „esetlegesen máshol történő elhelyezése” is beletartozik. – Kultúremberek szobrokat nem rombolnak le, de áthelyezhetnek – ezt már L. Simon László, a határozati javaslat másik előterjesztője válaszolta kérdésünkre. Az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, a javaslat nem konkrétan a Károlyi-szoborról rendelkezik, hanem egy átfogó rendezés igényéről szól.
Ismeretes, korábban a Jobbik, majd a KDNP budapesti választmánya is kezdeményezte a szobor áthelyezését. Többször kerestük tegnap Harrach Pétert, a KDNP frakcióvezetőjét – aki kollégájával, Lázár Jánosal együtt szintén előterjesztője a javaslatnak –, de nem értük el.
– Érdemes újragondolni a várnegyedben működtethető kormányzati funkciókat – válaszolta L. Simon a Magyar Nemzetnek a kormány költözésével kapcsolatos kérdésére. A szakpolitikus szerint ezt a tervet az is erősítheti, hogy a budai Vár területéről kiköltöztetett kulturális intézmények méltóbb helyre kerülnének. A konkrét terveket viszont a kormány dolgozza majd ki – tette hozzá.
Balsai István szintén azt hangsúlyozta, hogy a kormány döntésétől függ, hová költözik majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.